
El balanç dels anys més recents és demolidor per a les Terres de l’Ebre en termes econòmics. Per fer surar la barca, Comissions Obreres propugna un nou model productiu que permeta reflotar la indústria però a partir de paràmetres com el coneixement, la innovació i la qualificació que “tothom té en boca i no s’apliquen”, reconeix el encara secretari general de CCOO a l’Ebre, Josep Casadó. “Es tracta de buscar valor afegit”, apunta. Demà dimarts, Casadó optarà a la reelecció en el marc de la III Conferència de la Unió Intercomarcal de les Terres de l’Ebre del sindicat, en el decurs de la qual, s’elegirà l’executiva que encapçalarà l’acció en els propers anys. En el mateix congrés se sotmetrà a aprovació el document que marca en línies genèriques de cap on dirigir la tasca.
Per a això CCOO sosté que el Pla Estratègic que està enllestint la Universitat Rovira i Virgili servirà com a full de ruta: “En els propers anys disposar d’este document serà essencial per al futur econòmic del territori”, afirma Casadó. Però pel què coneixen, avança per on ha d’anar la cosa: “Cal apostar per un nou model productiu perquè estem convençuts que per generar riquesa ens cal una indústria basada en el coneixement, la mà d’obra qualificada, la innovació, els criteris de sostenibilitat ambiental i la tecnologia, que atorguen un valor afegit necessari per ser competitius”.
El sindicat també es marca com a prioritat “defensar i millorar els drets dels treballadors” i “recuperar l’Estat del benestar i els drets socials, que s’estan substituint per la beneficiència”, lamenta Casadó.
CCOO disposa actualment d’uns 2.200 sindicalistes a les Terres de l’Ebre. Al Baix Ebre i al Montsià s’ha produït una minvada molt forta de filiacions, d’entorn al 20% de mitjana. Casadó ho atribuix a la pèrdua de poder econòmic dels afiliats.
La III Conferència de la Unió Intercomarcal de les Terres de l'Ebre tindrà lloc a l’aula Magna de la URV a partir de les 17 hores. S’encetarà amb dos xerrades per part de la coordinadora de Creu Roja a Tarragona, Anna Sabaté, i del director de la Càtedra d'Economia Local i Regional de la URV, Juan Antonio Duro.