El cost de tot allò que no reciclem

"Tot i que formen part de les nostres vides, no som prou conscients de les conseqüències que té abocar tones i tones de residus als abocadors"

per Núria Marco , Amposta, 2 de març de 2021 a les 17:33 |
Com a societat paguem un cost mediambiental molt elevat per tot allò que no reciclem. Això ho sabem des de fa molt de temps, i malgrat això, el reciclatge fa anys que s'ha estancat a Catalunya. Però el cost que té no reciclar no és només mediambiental, també suportem com a societat un cost econòmic cada vegada més elevat.

On van els nostres residus?


El recorregut de la nostra bossa d'escombraries un cop dipositada als contenidors sol ser desconegut. Fins i tot és possible que encara sentim algú afirmant per tal d’excusar-se per no separar la brossa "reciclar no serveix per a res, perquè tot fa cap al mateix lloc". I res més lluny de la realitat.

La recollida selectiva, és a dir, tot allò que reciclem i es recull separadament, es transporta dels contenidors a les plantes de triatge o a la planta de compostatge, on es fa la tria dels materials per reciclar-los i donar-los un segon ús en forma, per exemple, de mobiliari urbà per a parcs infantils fet 100% de plàstic reciclat o de compost per tornar-se a aplicar als conreus o als horts.


Què passa si no reciclem bé?

El problema greu per al medi ambient és la fracció resta, és a dir, tot allò que no sabem on va i acabem abocant al contenidor gris. Què se'n fa, de la resta? On fa cap? Malauradament, tots els residus que no reciclem acaben als abocadors. I, tot i que formen part de les nostres vides, no som prou conscients de les conseqüències que té abocar tones i tones de residus als abocadors.

En primer lloc, per les molèsties per a les poblacions properes, tant per les pudors que se'n desprenen com per l'efecte visual que generen. També per l'afectació en l'entorn natural: com més emplenem els abocadors, més s'han d'ampliar i menys espai natural ens queda per gaudir. I finalment pels gasos hivernacles que generen els residus en fermentar i la possible contaminació dels aqüífers.

I quina repercussió econòmica té per a les nostres butxaques no reciclar?

Imaginem que pesem els residus orgànics que fem a casa i tenim 10 quilos de residus orgànics per tirar als contenidors. Quant ens costarà gestionar aquests residus? La resposta varia en funció de si els reciclem bé o no: si els llencem al contenidor gris de resta, pagarem fins a 0,53 € pels 10 quilos d’orgànica (un cost que augmentarà fins a 0,72 € el 2024). En canvi, si fem el petit gest de tirar-los al contenidor marró d'orgànica, no només no pagarem, sinó que ens tornaran diners, fins a 0,04 €.

Amb aquesta comparativa, la diferència de preu sembla inapreciable, tot i que estaríem perdent 0,76 € per cada 10 quilos d'orgànica mal reciclats, però si ho traslladem a les tones i tones que generem en una població com Amposta, on les xifres de reciclatge d'orgànica no arriben a les desitjables, les pèrdues anuals són ingents.

A Amposta generem unes 4.300 tones de resta anuals que el 2019 ens van costar a tota la ciutadania uns 225.000 €. Per reciclar bé l'orgànica, en canvi, només en vam ingressar 
uns 42.000 €, quan n'hauríem pogut arribar a ingressar gairebé el doble, fins a 81.000 €, si "haguéssim fet les coses bé". És a dir, els ampostins i les ampostines paguem molt més per allò que no reciclem que no pas ingressem per reciclar bé.

I des d’ara fins el 2024 la situació anirà empitjorant, ja que si no aconseguim reduir les tones de resta que generem, el cost del seu tractament augmentarà fins a 390.000 € (165.000 € més que el 2019) a causa de l'increment del cànon de resta de l'Agència de Residus de Catalunya.

Què podem fer per revertir la situació?

La situació no sembla favorable, però la solució és fàcil i la tenim a les nostres mans. Hem de responsabilitzar-nos de la petita part de món en què vivim i contribuir a conservar-lo. Comencem per generar menys residus, reutilitzant al màxim tot allò que puguem i eliminant de les nostres vides els objectes d'un sol ús. Reciclem bé aquells residus del nostre dia a dia que no aconseguim eliminar: separem bé l'orgànica i utilitzem més la deixalleria per portar-hi els residus especials. I no perdem de vista l'objectiu principal que tenim com a societat: contribuir a protegir el medi ambient i aconseguir un futur millor per a les generacions futures.

Entre totes i tots, cuidem Amposta i cuidem el planeta.

 

Participació