Arriben les vacunes i comencem bé

«Prioritzar les residències, que van patir l'impacte més brutal durant la primera onada, és un encert i un acte de justícia»

per Germà Capdevila , 27 de desembre de 2020 a les 20:00 |
Arriben les primeres vacunes i tot Europa s'omple d'esperança en un futur no gaire llunyà on el malson de la COVID ja no alteri les nostres vides d'una manera tan punyent. Les imatges de les primeres dosis administrades a tots els països de forma gairebé simultània ens recorda que la Unió Europea juga i jugarà un paper crucial en la gestió de la pandèmia i la post-pandèmia.

Amb els antecedents nefastos de les compres centralitzades de subministraments i les estafes amb mascaretes falses i altres escàndols semblants durant els primers mesos del confinaments, no cal ser Nostradamus per endivinar com hauria estat la gestió de la compra, enviament i aplicació de les primeres vacunes sense el protagonisme de la Unió Europea.


Les imatges de l'aplicació de les primeres dosis en residències d'arreu del país ha resultat reconfortant, pel simbolisme i per la voluntat de rescabalar els més afectats per l'impacte inicial de la COVID. La consellera de Salut, Alba Vergés, preveu que les residències assoleixin la immunitat de grup en unes sis setmanes. Una notícia magnífica.

Les vacunes contra la COVID constitueixen un dels majors èxits col·lectius de la història recent de la humanitat. I s'ha aconseguit amb els recursos econòmics dels governs i les aportacions en coneixement i experiència de les universitats i centres de recerca públics i privats. Els ultraliberals que només aposten per la iniciativa privada, farien bé de llegir aquesta notícia del portal BBC Mundo.


Mentrestant, més enllà de l'esperança que desperta l'inici de la vacunació cal recordar que trigarem molts mesos a vacunar una part significativa de la població, que les mutacions com la que ha aparegut al Regne Unit ens faran la guitza i que la mascareta, la higiene i la distància seguiran sent les nostres companyes de viatge per un llarg temps.

Encara haurem d'acceptar i complir amb noves restriccions i limitacions a la mobilitat i les relacions amb amics i familiars. No ens deixem portar per l'alegria de l'arribada de la vacuna, que de moment només veurem en portades de diaris i obertures de telenotícies. El control de la pandèmia encara és lluny i continua depenent en gran part del nostre capteniment individual.

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
09/05/2021

Escòcia, enveges i diferències

02/05/2021

Prou de fulls de ruta!

25/04/2021

Hipocresia a Madrid

18/04/2021

L'acord triga a arribar

11/04/2021

Abans de la reconstrucció

04/04/2021

Govern en minoria?

28/03/2021

Explicacions

21/03/2021

Una oportunitat perduda per Europa

14/03/2021

La composició del nou govern

07/03/2021

Manen les urnes

Participació