opinió

Tornaria a estudiar Dret?

«Davant de les injustícies, s'ha de lluitar, i la nostra societat i la globalitat del món necessita canvis, i estos canvis vindran de les futures generacions»

per Isa Castell, La Sénia | 14 d'octubre de 2020 a les 10:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'octubre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El fet d'anar a un programa de televisió a Terres de l'Ebre amb el títol:  "És la Justícia justa?/ Qui jutja o aparta un jutge quan es corromp?", i en concret, a parlar dels "despropòsits judicials" pel conflicte polític entre Espanya i Catalunya en nom de Juristes de les Terres de l'Ebre per les Llibertats (una entitat que mostra sense pèls a la llengua,  que no hi ha parcialitat judicial a certs estaments del poder judicial) i que el periodista et faci unes preguntes més personals com de si tornaria a estudiar dret i que els podria dir als joves estudiants de dret per motivar-los al veure com està funcionant la "justícia espanyola", m'ha fet reflexionar. I aquí va la meua reflexió en veu alta.

En aquell moment, la resposta va ser espontània: sí, sense cap mena de dubte, tornaria a estudiar dret, perquè era la meua vocació i m'agrada defensar situacions injustes i, clar que motivaria als i les joves estudiants de dret, a que estudien i que accedisquen a la carrera judicial per evitar les interferències en matèria de separació de poders; però, pensant més detingudament, he trobat el motiu principal.


La meua felicitat i benestar individual es troba en el meu entorn més pròxim i més llunyà, i si puc ajudar, allí estic. Hi ha hagut ocasions que he competit, però, realment, el que em fa sentir bé, és cooperar, ajudar i sobretot, reivindicar, treballar contra les injustícies socials.

Sí que tornaria a estudiar dret, sí que tornaria a escollir la professió d'advocada i mediadora. Crec que sóc molt afortunada de tenir el meu propi despatx amb dos sòcies més, que m'ha permès treballar en molta llibertat i responsabilitat d'acord amb els meus valors socials, i si defensant els interessos dels clients i clientes he aconseguit el seu benestar, o la seua satisfacció, em sento més que recompensada.


En els darrers temps, també m'he adonat que certs clients han perdut la confiança amb mi, però primer l'havia perdut jo amb ells i ara tinc molt clar, que hem d'actuar en convicció per nosaltres i la resta de la societat.

Respecte a animar a les generacions presents i futures a estudiar dret, també ho tinc clar. Davant de les injustícies, s'ha de lluitar, i la nostra societat i la globalitat del món necessita canvis, i estos canvis vindran de les futures generacions. Poden observar la realitat que vulguen, però, dintre de l'àmbit jurídic és important que observen les nombroses associacions que treballen pel bé comú de forma voluntària, com Juristes de les Terres de l'Ebre per les Llibertats i Jutges per la democràcia. 

Parlant de jutges i jutgesses, aprofito este espai per destacar el bon fer d'alguns d'estos professionals. Quan fem crítiques la tendència és a generalitzar i reconec que no ho fem bé.  Dintre dels estaments judicials, hi ha molts professionals que imparteixen justícia en criteris d'objectivitat, imparcialitat, legalitat, celeritat... perquè saben com d'important és la justícia per a les vides de les persones, encara que com he sentit dir alguna vegada, això és complicat quan no hi ha recursos ni materials ni personals, "els polítics no inverteixen en justícia perquè pensen que no els dona vots". Però tot i la carrega judicial, s'esforcen per valorar objectivament els fets i impartir justícia en aquella controvèrsia tan important per a les parts.

Crec que des de sempre m'he negat a acceptar allò que es diu que "les coses són així i no poden ser d'una altra manera", clar que poden ser d'una altra manera, però es necessita resiliència i canvi d'actitud, i les generacions que ara s'han de formar com a futurs juristes, poden fer este canvi de consciència que els enriquirà a ells i a la comunitat.
 
I acabo en una frase inspiradora que va escriure Helen Keller: "El que mou el món no són els potents braços dels herois, sinó la suma de les petites empentes de cada persona treballadora honrada".

 

Isa Castell
advocada i mediadora
De la Sénia. Advocada i mediadora a Castell Martínez Associades, presidenta de Juristes de les Terres de l'Ebre per les Llibertats. 
06/01/2021

Propòsit de l'any 2021: busquem un lloc per parlar i solucionar els conflictes, mediem

14/10/2020

Tornaria a estudiar Dret?

11/05/2020

​La precarietat endèmica de l'Administració de Justícia

23/03/2019

Sols hem tardat 175 anys…

Participació