terra alta

El sector del vi es mobilitza en contra de la construcció de tres nous parcs eòlics a la Terra Alta

El projecte preveu la implantació de 30 aerogeneradors als municipis de Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca i Batea

per Ramon Francàs, Gandesa | 21 de juliol de 2017 a les 12:14 |
Parc Eòlic | Pixabay
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El món del vi a Catalunya, amb el Consell Regulador de la DO Terra Alta al capdavant, s’està mobilitzant molt preocupat contra els projectes de parcs eòlics a la Terra Alta, on s’acaba de fer un manifest per part de persones, empreses i associacions. Estan contra el projecte de construcció de tres nous parcs eòlics als municipis de Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca i Batea. El projecte preveu la implantació de 30 aerogeneradors a la zona, que se sumarien als ja implantats en els set parcs concentrats en els municipis del nord de la comarca, on la massificació eòlica ja és una realitat. Els parcs en qüestió són els de Tres Termes, Punta Redona i Los Barrancs, als quals es pretén afegir una subestació elèctrica i una línia d’evacuació (sis projectes tècnics en total).

La patronal dels vins catalans, l’Associació Vinícola Catalana que presidix Valentí Roqueta, ha donat suport a la mobilització. Ja diu el refranyer català que ‘Celler que ressona, el vi se n'adona’. I és que els aerogenadors (el que popularment es coneix com a molins de vent), a més del seu innegable impacte visual, fan un gran soroll. No estan en contra de les energies renovables però es lamenta que “esta implantació eòlica s’ha portat a terme sense una gestió sostenible del territori i sense valorar a fons l’efecte dels impactes derivats de l’acumulació massiva d’infraestructures eòliques i energètiques”. El president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí, diu que “ningú pot posar en dubte la solidaritat demostrada fins ara per la comarca de la Terra Alta en el desenvolupament energètic del país”.


La situació a la Terra Alta, diuen els promotors del manifest, és “del tot preocupant”. S’afirma que s’atempta contra un sector que es construix sobre la preservació i respecte pel paisatge i l’aposta pel turisme sostenible. Es recorda, en este sentit, que a la Terra Alta hi ha gairebé 6.000 has de vinya, 1.255 viticultors que produixen 44 milions de kg de raïm, 52 cellers dels quals 42 són embotelladors d’uns 7 milions d’ampolles de vi; 6.200 has d’olivera aproximadament, 2,3 milions de kg d’olives, amb 17 empreses comercialitzadores incloses les almàsseres que elaboren 450 tones d’oli certificat DOP; 23 restaurants, 45 empreses que oferixen allotjament i 13 empreses que oferixen serveis turístics.

Potser s’imposa una reflexió de país, doncs, abans de trinxar més una zona que està emergint després d’anys i panys d’oblit. I és que, com es diu des de la DO Terra Alta, paratges com el Massalucà, els Barrancs, Valvall, o la Vall dels Prats -tots afectats per este nou projecte de parcs eòlics- queden com a “últims racons originals” de la Terra Alta com a territori agrari, amb un horitzó d’altiplà i barrancs. Ja va dir Winston Churchill, a més, que l'estel s'eleva més alt en contra del vent, no al seu favor.

 

Participació