món empresarial

Front comú dels comitès d'empresa del grup Sagessa per reivindicar els drets dels treballadors

Són empreses que sumen més de 3.000 treballadors, excloent els dels centres de Tortosa i Amposta que no s'han adherit al manifest conjunt

Vista exterior de l'Hospital de Móra d'Ebre. | Cedida
per Redacció, Reus | 19 de maig de 2017 a les 17:55 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els comitès d'empresa dels centres del grup Sagessa al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre fan front comú en defensa dels drets dels treballadors. Han elaborat un manifest conjunt amb les principals reivindicacions comunes, com ara la congelació dels sous des del 2007 o la precarietat laboral amb més d'un 45% de contractació temporal, si bé una de les principals preocupacions és com repercutirà l'entrada de la Generalitat en la gestió de l'Hospital Sant Joan de Reus. La plantilla de l'hospital ha convocat este divendres a la tarda una manifestació que esperen que sigue multitudinària. Així, a part de l'hospital reusenc, s'han adherit al comunicat conjunt els treballadors i comitès de la resta de centres de Sagessa, i que sumen més de 3.000 treballadors. Són un total de cinc centres d'atenció primària, el Centre Mèdic Quirúrgic (CMQ) de Reus, l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre i l'empresa pública de serveis Ginsa —a excepció, però de Tortosa i Amposta, que de moment no s'hi han sumat—.

Representants dels comitès d'empresa han presentat el manifest conjunt este divendres al matí a les portes de l'Hospital de Reus. Confien que anant junts els donarà més força per lluitar contra aquells punts que compartixen i que consideren que vulneren els seus drets com a treballadors. "Un dels motius és econòmic, i és que des del 2007 que no s'aplica cap augment de sou, sinó retallades i augment d'hores i això és una reducció de sou encoberta, però també per manca de personal, precarietat laboral... Hi ha gent que porta 9 anys seguits en contractes d'un any", ha explicat Jordi Martí, president del comitè d'empresa de la fundació Sagessa Salut —que porta centres d'atenció primària de l'Hospitalet de l'Infant, la Selva del Camp, Riudoms, Reus i Cambrils—. "La gent està molt cansada d'aguantar esta situació", ha afegit.


Pocs minuts després, els treballadors de l'hospital han entrat, amb xiulets, pancartes i cridant consignes, al passadís de direcció on este divendres tenia lloc la reunió mensual del Consell d'Administració. El personal està especialment preocupat per les mesures de l'auditoria que la direcció va encarregar a una consultora externa a fi de reduir el forat econòmic que arrossega l'hospital, i que encara no s'han fet públiques. El comitè lamenta que no se'ls informe de res i temen que siguen mesures dràstiques que comporten l'eliminació de llocs de treball i el tancament de serveis. "Els nostres gestors no estan fent bé les coses i els hauria de fer vergonya de tenir els representants dels treballadors de totes les empreses aquí, ara mateix, reclamant els drets de 3.000 famílies", ha criticat la presidenta del comitè, Alícia Martín.

"Fins aquí hem arribat", ha sentenciat Martín, que ha aprofitat per fer una crida perquè sigue massiva la manifestació d'avui en contra de les retallades que proposaria este informe. Des dels comitès s'assegura que la incertesa impera en la resta d'empreses del grup. "Ningú sap el que passarà amb l'entrada del CatSalut i si es quedarà tots els centres, i els treballadors estem en el cor en un puny", ha afegit Jordi Martí. "La direcció ha passat un munt de línies vermelles i la gent treballa amb molta inquietud i inseguretat pel futur de la feina, com al CMQ, on més de 40 treballadors els traspassaran a l'hospital, però no se sap què passarà amb la resta, o els companys de Móra, amb la manca d'inversions, o Ginsa, que dependrà com vagen les coses a l'Ebre, perdran molt de pes, i nosaltres a Primària, què ens passarà?", s'ha preguntat. 

 

Participació