El Síndic de Greuges demana a l'Estat segellar els pous del Castor i un estudi sísmic actual

Rafel Ribó eeclama que la concessionària retorne la indemnització després de les conclusions del MIT

Representants de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i de l'Observatori del Deute en la Globalització durant la reunió del grup d'experts sobre el Castor.
Representants de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia i de l'Observatori del Deute en la Globalització durant la reunió del grup d'experts sobre el Castor. | ACN
Europa Press
09 de maig del 2017
Actualitzat a les 21:04h
El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha demanat este dimarts al Govern central la clausura total i segellat dels pous de la plataforma Castor com més aviat millor i amb un calendari predefinit, així com "un estudi a fons de la sismicitat d'aquella zona" en l'actualitat, independentment del magatzem de gas fallit, ja que se situen equipaments altament sensibles, com centrals nuclears i indústria petroquímica.

Ho ha dit en roda de premsa després d'una reunió de representants del Síndic amb altres vuit entitats: el Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab), el d'Ambientòlegs de Catalunya, el d'Enginyers de Camins, el d'Enginyers industrials, el de Geòlegs, la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, l'Observatori del Deute en la Globalització i la Xarxa per la Sobirania Energètica.

Ribó ha argumentat que el recent informe del Massachusetts Institute of Technology (MIT) encarregat pel Govern central constata que els terratrèmols els va produir la injecció de gas, "la qual cosa s'ha negat durant anys en seu parlamentària, judicial i d'opinió pública".

Per això, el defensor del poble català instarà el Ministeri d'Indústria  -directament i a través del Defensor del Poble- a "realitzar els tràmits oportuns" perquè l'empresa concessionària retorne la compensació rebuda i es paguen les indemnitzacions dels veïns afectats. "S'ha demostrat amb l'informe que s'han ocultat a l'opinió pública informacions bàsiques o s'han silenciat estudis que podrien haver-se tingut en compte", ha asseverat, recordant els advertiments de l'Observatori de l'Ebre, així com estudis de l'Institut Geològic Nacional una vegada van començar els terratrèmols.

Responsabilitats polítiques
El Síndic també es dirigirà a tots els grups parlamentaris del Congrés perquè exigisquen a l'Administració espanyola tota la informació sobre el cost financer i de manteniment de la plataforma Castor, així com les corresponents responsabilitats polítiques: "No s'hi val que els governants que en el seu moment van cometre aquesta irresponsabilitat no es vegin implicats en absolut".

Així mateix, apel·larà a la Generalitat perquè gestione mecanismes perquè els veïns afectats pels terratrèmols "ara perfectament imputables a la plataforma" reben indemnització, i a la Defensora del Poble Europea perquè inste la Comissió Europea a intervindre en tot el tema de la plataforma Castor, recordant que el Banc Europeu d'Inversions va facilitar el primer finançament.

Factura de més de 4.000 milions
Ribó ha lamentat que la factura final pel magatzem fallit de gas serà de més de 4.000 milions -1.350 milions d'indemnització a la concessionària més 150 milions addicionals anuals per despeses de manteniment i finançament a 30 anys-, "que estan pagant ja els consumidors de gas i contribuents, que fa mesos que paguen", per la qual cosa hauria d'haver-hi devolucions amb efectes retroactius.

El Síndic de Greuges també ha exposat que remetrà tota la informació que disposa al jutjat de Vinaròs (Castelló) que té oberta la causa per la plataforma Castor, i que el 6 juny tornarà a reunir-se amb les mateixes plataformes que este dimarts s’han trobat per analitzar tot allò relacionat amb el tema que es produïsca pròximament.