La Cambra de Comerç Internacional rebutja la reclamació dels socis canadencs del projecte Castor contra ACS

Dundee Corporation havia denunciat que la constructora, societat majoritària, havia utilitzat part d'un crèdit per rescabalar només els seus accionistes

ACN
29 de març del 2017
Actualitzat a les 16:52h
Imatge d'arxiu de la plataforma marina del Castor durant la seua construcció.
Imatge d'arxiu de la plataforma marina del Castor durant la seua construcció. | Escal UGS
La Cambra de Comerç Internacional, amb seu a París, ha rebutjat la reclamació arbitral presentada per Dundee Energy, soci minoritari de l'exconcessionària del projecte Castor, en contra del grup ACS per haver destinat gran part d'un crèdit de 300 milions d'euros sol·licitat per Escal UGS a rescabalar únicament els propis accionistes de la constructora. Els socis canadencs de Florentino Pérez van entendre que esta operació, després que Escal UGS hagués emprat 60 milions del crèdit per pagar un deute pendent amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) pel finançament del fracassat magatzem de gas submarí, els marginava i perjudicava la societat conjunta. La decisió de l'organisme internacional, comunicada este passat dilluns, es va prendre per majoria dels tres membres del tribunal, un dels quals va emetre un vot particular de disconformitat. El consell d'administració de Dundee està ara revisant la decisió per "determinar quins passos es poden donar".

Poc després de rebre els 1.350 milions d'euros d'indemnització aprovats pel govern espanyol l'octubre del passat 2014, que havien de servir per retornar els recursos obtinguts amb l'emissió de bons patrocinada pel BEI, l'exconcessionària del projecte Castor va sol·licitar un crèdit de 300 milions per refinançar-se. Segons van denunciar els socis canadencs d'Escal UGS, després d'utilitzar 60 milions d'euros per pagar interessos pendents de l'operació financera amb la institució financera europea, la constructora de Florentino Pérez —que ostenta dos terceres parts de les accions— va destinar els 240 milions a retornar els bons als seus propis accionistes perquè podessen fer front a diversos crèdits. 

Dundee Energy va entendre que es tractava d'una maniobra "poc convenient" i que perjudicava clarament els seus interessos en la societat conjunta —on hi participa amb un 33% de les accions a través de la societat Castor UGS Limited Partnership—. Amb estos arguments van traslladar el cas a l'arbitratge de la Cambra de Comerç Internacional a principis de 2015. L'obertura d'este litigi ha acabat de tensar les relacions entre els socis d'Escal UGS, força deteriorades arran de la gestió de la crisi sísmica i la renúncia a la concessió. De fet, els directius canadencs investigats pel jutjat número 4 de Vinaròs per este cas van descarregar sobre ACS tota la responsabilitat sobre la gestió tècnica i operativa del magatzem de gas submarí.

On és l'informe del MIT?

Entretant, el govern espanyol continua guardant silenci sobre el suposadament decisiu informe del Massachusetts Institute of Technology (MIT) que ha de servir per decidir el futur de les instal·lacions del projecte Castor, actualment hibernades amb un costa anual de manteniment superior als 16 milions d'euros. L'estudi, encarregat per Enagás, havia de ser lliurat el novembre de l'any passat. Els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, van reclamar la setmana passada al govern espanyol que difongués estos estudis i que no retardés més el desmantellament del projecte Castor. "Seria intolerable ara una nova pròrroga en la publicació d'este informe, totalment prescindible, que es va contractar després de dos informes d'organismes oficials de l'Estat que assenyalaven inequívocament la injecció de gas" com a causant del més d'un miler de terratrèmols a la costa de l'Ebre i del Baix Maestrat.