Agrofruit no esquiva el concurs de creditors però comença la campanya dilluns

per Sofia Cabanes , Tortosa, 18 de setembre de 2013 a les 18:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L'empresa exportadora de cítrics més important del territori, Agrofruit, presentarà de forma imminent concurs de creditors al jutjat mercantil de Tarragona. Tot i això els socis que hi venien la collita començaran a cobrar en els propers mesos part de la campanya anterior i podran iniciar dilluns mateix la campanya d'enguany cobrant part del gènere.


Esta tarda els màxims responsables de l'exportadora han exposat en roda de premsa quina és la situació d'Agrofruit un cop conegut ja l'informe comptable que ha realitzat un economista extern, Francesc Sugranyes. "L'informe de Sugranyes va detectar una sèrie d'irregularitats comptable importants. Les factures estaven mal comptabilitzades, hi havia una mala praxis comptable, defectes de comptabilització en les subvencions,... tot indicava que es tractava d'una actuació deliberada per dotar d'una aparença de solvència cap a la companyia", ha explicat a aguaita.cat l'advocat d'Agrofruit, Javier Faura. Davant d'això, el Consell d'administració va adoptar el juliol passat les mesures ja conegudes, cessar Xavier Guarner com a gerent d'Agrofruit.

L'informe ha servit també per posar llum sobre el forat econòmic que arrossega l'exportadora, que tot i no haver estat quantificat en este roda de premsa s'ha determinat "en el triple del capital social de la companyia", de manera que se superarien amb escreix els 10MEUR de deute ja coneguts. Amb tot, s'ha pogut determinar que Guarner "no s'ha posat un duro a la butxaca ni tampoc ha desviat diners. Amb la qual cosa les tensions s'han relaxat", constata l'advocat.

El pagesos començaran a cobrar
Els responsables d'Agrofruit també han volgut llençar un missatge de tranquil·litat als seus socis (1.700en total, dels quals 800 en son productors) i han avançat que estos podran cobrar una part de la campanya anterior, "entre un 25 i un 30%" entre desembre d'enguany i gener de 2014. A més, pel que fa a la collita d'enguany, "si el pagès declara la fruita es donarà un import determinat que rondarà 5pts (3 cèntims d'euros) per kg de taronja i 9 (5 cèntims) pts per kg de mandarina", ha explicat Faura. Això serà possible gràcies a una injecció de capital a Ebrefruit, la S.A.T que s'encarrega de comprar els cítrics al socis. Esta injecció serà d'uns 600.000 euros que han aportat prestataris i també es preveu aconseguir una partida a través d'acords amb empreses estrangeres que avançarien l'import de la collita d'enguany.

Dissabte els socis d'Agrofruit seran informats de tot plegat en una assemblea que es celebrarà a les 12 del migdia, a la seu de l'exportadora al polígon de Campredó.

Accions legals


D'altra banda els consell d'Administració d'Agrofruit ha descartat almenys de moment emprendre accions legals contra l'exgerent. El fet de demostrar que no hauria desviat diners i que a més s'ha ofert a treballar "a canvi de res" per ajudar a reflotar Agrofruit, han ajudat a calmar els ànims en este aspecte. Això no treu però, que es puguen emprendre accions contra l'empresa que ha auditats els comptes en els últims anys. En este cas, "no es descarta emprendre accions de responsabilitat civil", ha avançat Faura, "si es demostra que han incomplir notòriament en les seues obligacions de vigilància".