CAS CASTOR

L'Eurocambra reclama indemnitzacions pels veïns afectats per desastres com el del Castor

L'eurodiputat grec que ha incorporat el cas de les Terres del Sénia en el seu informe considera la situació com «un gran escàndol» | La Plataforma del Sénia celebra com una victòria diferida l'aprovació de la moció

per ACN , Brussel·les, 1 de desembre de 2016 a les 15:37 |
Planta terrestre del Castor, al terme de Vinaròs, a tocar d'Alcanar. | Sílvia Berbís
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Parlament Europeu ha exigit este dijous que en el futur les víctimes de desastres com el del Castor tinguen dret a compensacions econòmiques. El text aprovat, promogut per l'eurodiputat grec Kostas Chrysogonos, denuncia explícitament el cas del Castor i el mig miler de terratrèmols que van patir els veïns de les Terres del Sénia. Segons ha explicat Chrysogonos, el cas del Castor és "un gran escàndol". "Necessitem noves normes a la Unió Europea per garantir que una situació com la del Castor no es repetisca en el futur", ha assegurat Chrysogonos. Per a este eurodiputat grec de Syriza, el que ha passat amb el Castor "és inacceptable en una societat democràtica".

L'informe de Chrysogonos, que s'ha aprovat per 506 vots a favor i 106 en contra i 15 abstencions, proposa "incorporar les víctimes de danys colaterals relacionats amb prospeccions, estudis i funcionament d'instal·lacions mar endins" en el grup de possibles beneficiaris de futures indemnitzacions. És a dir, que en cas que una situació com la del Castor es tornés a repetir, els veïns que van patir els terratrèmols poguessen reclamar compensacions, d'acord amb la normativa europea. 


"És molt important per a tots els afectats per operacions de gas i petroli mar endins que es demostra que van contra el medi ambient i les activitats de tercers siguen compensades", ha reclamat Chrysogonos. 

"Les operacions d'explotació de gas i petroli mar endins són òbviament un perill pel medi ambient i per tota l'economia, perquè poden tenir impactes greus, com indica el cas del Castor", ha recordat Chrysogonos. "Hem de garantir que la societat no assumisca el cost causat per les empreses privades. Hem de garantir que els contribuents no siguen els responsables de les activitats privades", ha reiterat. 


L'eurodiputat de Syriza considera que el fet que en un cas com el del Castor els veïns no reben compensacions és "una gran injustícia" perquè "les grans empreses tenen tots els beneficis i la gent corrent ha d'assumir el cost de les seues activitats". "És inacceptable", ha conclòs. 

La menció a la situació patida a les Terres del Sénia es va incorporar a l'informe de Chrysogonos gràcies a una iniciativa de l'eurodiputat català Francesc Gambús, que ha celebrat que per primera vegada un text europeu face referència "negre sobre blanc" al desastre causat pel Castor.

La reacció de la Plataforma del Sénia
La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha celebrat com una victòria diferida l'aprovació de la moció. Una mesura, ha explicat el portaveu de l'entitat, Evelio Monfort, que arriba amb anys de retard en el cas del més d'un miler de terratrèmols provocats per la posada en marxa del fracassat projecte de magatzem de gas submarí davant les costes de les Terres del Sénia, però que, precisament, ha de servir per evitar nous casos com este.

"Tota la gent de la zona, des de Benicarló a La Ràpita, cobrarien en estos moments unes indemnitzacions per danys com escletxes, i per danys morals", sense necessitat de litigar al jutjat, "pel mer fet que hagués passat", ha subratllat Monfort. Per contra, recorda, fins este moment només l'empresa promotora ha estat indemnitzada.

 

Participació