La invasió QR

per Aguaita.cat , 21 de juny de 2013 a les 16:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juny de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

foto2En arribar a la parada de bus, amb el temps suficient, l'he desxifrat i he fet cap a la web d'unes galeries d'art on, segons sembla, aquella noia hi tenia una exposició permanent ben maca, per cert (l'exposició).

De sobte se m'ha acudit que aquesta mena de dibuixos quadriculats i enigmàtics estan començant a aparèixer per tot arreu. Fa pocs dies, en una pujada a Barcelona, en vaig veure un de grandiós penjat en un balcó de l'Eixample. Ja us podeu imaginar que no vaig poder resistir la temptació de capturar-lo per esbrinar què coi hi posava. El codi QR, en aquest cas, era un enllaç a una web on es podien veure diverses fotografies interiors del pis que, pel que sembla, estava en venta o lloguer. Era una forma d'ensenyar-lo sense necessitat de concertar-hi visita, obrint les portes a tothom que en tingues interès.

Des d'aquell viatge a Barcelona que no paro de cercar codis QR pel meu voltant, i n'investigo els usos. Sembla que el lloc on van sorgir primer va ser al Japó i que el seu èxit està relacionat amb la capacitat de vincular coses del món real amb informacions del món digital. I si, a més, hi afegim els telèfons mòbils amb accés a Internet, veurem que la combinació és molt potent.

En la meva petita recerca vaig trobar que aquests codis QR es poden crear amb uns formats estàndards (i que podran ser llegits per eines que entenguin l'estàndard) o poden tenir formats més privats (i, per tant, no els podran entendre eines comuns). Posaré un exemple molt clar. En el cas de les etiquetes de l'IRPF, es tracta d'un codi QR molt específic que està xifrat i només pot ser desxifrat pels lectors de l'Agencia Tributària. El mateix passa amb els codis QR que vénen amb el correu postal.

També vaig descobrir que és molt senzill crear-los. Hi ha diverses pàgines web que ofereixen la possibilitat de crear gratuïtament un codi QR (com la que s'adjunta a la part final de l'article). Es poden fer codis QR amb adreces web, amb un missatge de text, amb un contacte vCard (que el telefon reconeix i afegeix a la llista de contactes). I, clar, les opcions d'ús poden ser moltes. Només dependrà dels límits de la nostra imaginació. Per exemple, es podrien fer servir per a:

- un codi QR a l'entrada d'un establiment que ens porta a una web on hi ha les ofertes del mes;
- un codi QR en una placa d'un monument que ens porti a un article de la Wikipèdia o una web específica on s'expliqui la història del monument o les seves característiques;


- un codi QR que ens porti a un arxiu de so amb què una veu enregistrada ens anirà explicant una visita al Museu Comarcal;
- un codi QR que correspon a les nostres dades de contacte perquè ens puguin afegir a l'agenda;

- un codi QR d'una institució pública o associació que ens porta a una web amb informació complementària o per contactar-hi;
- un codi QR que ens porta a un llibre digital que volem oferir gratuïtament (o no)...

Per acabar de tancar el cercle, i perquè l'invent funcioni, ens cal un telèfon mòbil amb càmera de fotos i que tingui la possibilitat d'instal•lar-hi una aplicació o escàner per a codis QR. N'hi ha diversos, tant per a Android com per a iPhone o d'altres, i la majoria són gratuïts. Així que només cal que feu una petita cerca per les respectives botigues d'Apps de cada sistema perlocalitzar-les i instal•lar-les en un tres i no res.

També he de dir que, localment, a casa nostra, encara no he trobat cap exemple on hi hagi codis QR... però al primer que trobi, prometo fer-vos-ho saber!!

Per acabar, podeu fer la prova llegint el codi QR de la imatge 2 (adjunta a l'article), perquè us porti directament a l'adreça de http://www.aguaita.cat des del vostre telèfon mòbil. Els passos són els següents:
1. Descarregueu-vos al mòbil una App que permeti llegir codisQR.
2. Una vegada instal·lada, engegeu-la i apunteu al codi QR amb la càmera del mòbil.
3. L'App detectarà el codi QR i us portarà directament a la nostra web!

Més informació:

- Què és un codi QR? http://ca.wikipedia.org/wiki/Codi_QR
- Un exemple de generador de codis QR: http://www.codigos-qr.com/generador-de-codigos-qr/
- Lector QR (per a iPhone) - un dels possibles: https://itunes.apple.com/es/app/lector-qr/id368494609?mt=8
- QR Reader (per a Android) - un dels possibles: https://play.google.com/store/apps/details?id=uk.tapmedia.qrreader

 

Arxivat a:
Llunà-TIC