Jota aragonesa i cant valencià a l'edició ebrenca del festival Tradicionàrius

La jotera Carmen París, el cantaor Carles Dènia són els caps de cartell de la 23a edició del festival Tradicionàrius a les Terres de l'Ebre

Artur Gaya, organitzador del Tradicionàrius a les Terres de l'Ebre, la regidora de Cultura de Mas de Barberans, Cèlia Lleixà, i Sisco Ollé, regidor de Cultura de Roquetes, amb cartells del festival
Artur Gaya, organitzador del Tradicionàrius a les Terres de l'Ebre, la regidora de Cultura de Mas de Barberans, Cèlia Lleixà, i Sisco Ollé, regidor de Cultura de Roquetes, amb cartells del festival | Ferràs A.
ACN
02 d'agost del 2016
Actualitzat a les 20:21h
El Festival Tradicionàrius arriba a les Terres de l'Ebre a la seva 23a edició. El certamen ha complert 30 anys però en fa uns quants menys que apadrina una particular i especial extensió que se celebra en terra de cruïlla dels Països Catalans. Els caps de cartell de les dues cites d'este mes d'agost són Carmen París, que actuarà el proper dissabte al Mas de Barberans, i Carles Dénia, que ha de ser l'atractiu de la gran cita, el 27 d'agost a Roquetes. També en esta cita Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries presentaran oficialment "totes" les cançons del seu nou disc tot i que este nou treball no sortirà a la llum a la tardor.

Artur Gaya, representant de l'organització del Tradicionàrius, ha destacat que el festival compta amb dos figures dels Països Catalans de renom internacional de la música d'arrel. Carmen París és la jotera per excel·lència. Gaya ha destacat que és reconeguda "per haver portat la jota als altars de la música pop i l'ha popularitzat com ningú". El de Mas de Barberans d'este 6 d'agost, que s'emmarca dins de la celebració de la Fira de les Fibres Vegetals, serà "un concert molt especial", idoni per als "seguidors de culte" ja que París cantarà completament sola acompanyada per una piano de cua. La festa la tancarà el duet Dos de Folk i al vespre Guardet Lo Cantador i Imma de Sopa faran un "picadillo" de jotes i hi haurà una actuació amb Imma de Sopa i la Rondalla dels Alfacs.

A Roquetes un dels dos grans concerts anirà a càrrec del 'cantaor' Carles Dénia. "És un dels noms més importants de la nostra música. Serà la primera vegada que estarà al sud de Catalunya". Dénia és un cantador, compositor i guitarrista d'un gran nivell. El cantant gandià va a guanyar, el 2011, el premi de la revista 'Sons' al millor disc de música folk en català amb 'El paradís de les paraules' (Comboi Records), on va musicar els poetes àrabs dels segles X, XI, XII i XIII amb l'ajuda del poeta Josep Pierac. "Amb la seva veu excepcional i poderosa és qui millor canta els gèneres de la música d'arrel del País Valencià", ha remarcat Gaya. És, a més, un personatge molt reconegut arreu d'Europa perquè també cultiva el gènere del cant flamenc que l'ha fet molt conegut a Holanda i altres països del vell continent.

Després de Dénia serà el torn del padrins i amfitrions artístics del Tradicionàrius a les Terres de l'Ebre. Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries presentaran oficialment totes les cançons del seu nou disc 'No tinc diners'. Després hi haurà dues actuacions per gaudir del ball amb l'històric grup històric de folk de Les Violetines i el seu celta català i tancaran la festa els barcelonins Cul de Sac. La benvinguda a la gran festa de Roquetes la donaran, com és habitual, Joseret i la seva Rondalla.

L'entrada als esdeveniments és gratuïta.