Puigdemont recorda que la defensa d'una nova cultura de l'aigua ha «d'abastar tot el país»

El president de la Generalitat expressa el seu suport a la PDE, però recorda que altres conques, com la del Ter, estan "en risc"

Carles Puigdemont, este dimecres al Parlament
Carles Puigdemont, este dimecres al Parlament | Parlament de Catalunya
Redacció
01 de juny del 2016
Actualitzat el 02 de juny a les 12:42h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha referit este matí al Pla de conca de l'Ebre durant la sessió ordinària al Parlament. Puigdemont ha dit que la defensa d'una nova cultura de l'aigua s'ha de centrar en tot el país i no només en l'Ebre. "Si parlem de nova cultura de l'aigua i els compromisos que té el govern, jo demanaria a tothom que ho mirem en el conjunt del territori", ha dit el cap de l'executiu català.

El diputat de la CUP per Tarragona, Sergi Saladié, havia preguntat al president Puigdemont si ratifica el compromís de la Generalitat amb la nova cultura de l'aigua i la seua oposició als transvasaments. Després de recordar la manifestació del 5-J i de lloar a la Plataforma en Defensa de l'Ebre, a qui Saladié els ha definit com a "exemple de constància, coratge, valentia i compromís", el diputat cupaire ha recordat que amb el pla de conques internes del govern català es "volen rebaixar un 40 % els cabals ecològics i s'obren les portes a transvasaments entre conques".

En resposta, Carles Puigdemont ha subratllat el suport "explícit" del govern de la Generalitat amb la PDE i amb el que significa la nova cultura de l'aigua, que aposta per un ús ecològic dels recursos hídrics i la conservació dels ecosistemes. En este sentit, Puigdemont ha dit que esta nova cultura de l'aigua s'ha de basar en "l'accés digne de l'aigua per a totes les persones" i ha afegit que "hi ha parts del territori on això està en risc".

"La nova cultura de l'aigua -ha dit Puigdemont- ha d'afectar a tothom, a les conques amenaçades, però que, a la pràctica, no ho estan perquè no hi ha en execució cap pla, i a les conques que sí que estan patint algun transvasament". Concretament s'ha referit a la conca del Ter, que segons el president de la Generalitat,  ha rebut un tracte "de silenci" i "insolidaritat" durant anys.

En qualsevol cas, el president ha dit que el govern estarà present en la defensa "no només retòrica, que quan convé també anem a les manifestacions, sinó sobretot en la defensa pràctica del que entenem tots nova cultura de l'aigua que ha d'abastar el país sencer".