Mor l'últim deportat ebrenc als camps d'extermini nazis

Es tracta de Juan Bautista Nos, d'Alcanar, i tenia 92 anys

Juan Bautista Nos, en una de les darreres imatges en vida, este mes d'abril
Juan Bautista Nos, en una de les darreres imatges en vida, este mes d'abril | Paco Itarte
Redacció
11 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:07h
La matinada d'este diumenge 10 d’abril va morir a Alcanar l'últim deportat ebrenc als camps d'extermini nazis, el canareu Juan Bautista Nos Fibla. Així ho ha donat a conèixer en un comunicat a les xarxes socials l'historiador d'Alcanar Joan Baptista Beltran Reverter.

Nascut a Alcanar el 18 de maig de 1924, Juan Bautista Nos va marxar a l'exili a França acompanyat dels seus pares i germana amb l'entrada de les tropes franquistes a la població el 15 d’abril de 1938. A França, va passar pels camps de refugiats de Canes i Bordeus. A principis de 1940, al camp de refugiats de la població francesa d’Angulema es va retrobar amb la seua família i, tots junts, van formar part del convoi dels 927, els deportats espanyols que, procedents d’esta ciutat, van arribar a Mauthausen el 24 d’agost de 1940. La mare i la germana de Nos serien retornades a Espanya a través del lloc fronterer d’Irún, mentre que ell, amb 16 anys, i son pare, José Nos Juan, quedarien internats al camp de concentració de
Mauthausen. Amb el número de matrícula 3.844, hi restaria fins al 24 de gener de 1941, quan, en companyia de son pare (número de matrícula 4.128) passaria al camp de Gusen (kommando de Mauthausen).

Juan Nos va ser alliberat el 22 d’agost de 1941, en ser reclamat per l’ambaixada d’Espanya a Berlín, a petició del mateix Ramón Serrano Suñer, aleshores ministre de Governació de Franco. Una mostra evident que el govern franquista coneixia l’existència de deportats espanyols en camps d’extermini nazis. El seu pare moriria a Gusen pocs dies després que el seu fill fos alliberat.

Retornat a Espanya pel pas fronterer d’Irún i després de passar uns dies internat a la plaça de bous de San Sebastià, va tornar al poble que l’havia vist nàixer. A Alcanar, va refer la seua vida i hi ha viscut fins a la seua mort, a l’edat de 92 anys.