Aprenent de Bruixot

Redacció
30 d'abril del 2013

El Cap del Grup està ben atent. El Bruixot li ha dit que aquesta nit el Cel els farà un senyal. De sobte, al seu davant, comença a sortir de darrere la "Serra del Montsià" una lluna blanca com la neu. No té res d'especial respecte a altres vegades, llevat que li manca una vora. A mesura que la lluna es va alçant sobre la serra, la vora es fa més gran, fins que, per un breu moment, la lluna queda tapada, oculta a la vista.

No hi ha dubte, és el senyal que el Bruixot havia predit. I el seu significat està molt clar: la cacera de l'època estival serà molt bona i abundant. Sense pensar-ho un segon desperta la resta del Grup i comencen a traçar un pla per caçar el cérvol. Aquest pla el dibuixen a les parets de l'Abric (pintures/dibuixos que seran declarades molts anys després com a Patrimoni de la Humanitat - Ulldecona)..."
...

contelacions7.000 anys més cap aquí, un dia del mes d'abril, he sentit per la ràdio que tindrà lloc un eclipsi de lluna. De ben petit que m'agrada l'Astronomia (que no l'Astrologia) i tot allò que s'hi relaciona. Sempre que sigui fosc, i les circumstàncies m'ho permetin, cerco la constel•lació d'Orió al cel i algun planeta si es deixa veure (i jo el sé reconèixer, que cap de les dues coses passen sempre). El primer eclipsi de lluna de l'any!!

Tot i agradar-me molt l'Astronomia, mai m'he decidit a comprar cap telescopi. I no és que no em faci goig!! El que passa és que en l'era de la informació (que ens ha tocat viure si o si), on tot es comparteix via Internet, es poden trobar grans quantitats d'imatges d'estels, planetes, nebuloses... i quasi bé tot allò que es vulgui. Diguem que sóc un aficionat a l'Astronomia "de pantalla". No crec que hi hagi res que pugui substituir l'encant de veure per tu mateix un planeta o estel directament a través d'un telescopi refractari, però també és cert que no crec que de cap manera puguis arribar a obtenir una imatge com la que els més importants observatoris del món van compartir amb tothom via Internet. A més, cal sumar-li el fet que els "astrònoms moderns" programen els telescopis perquè mirin al cel durant la nit, mentre ells analitzen les dades i imatges recollides durant el dia. A la fi, també són "astrònoms de pantalla".

En saber que hi hauria el primer eclipsi de lluna de 2013, he pensat que tal vegada hi hauria alguna aplicació (App) que tractés de forma específica el tema dels estels i els mapes estel•lars. I tant, que n'he trobat! He escollit una aplicació de mòbil anomenada Stellarium. Aquesta aplicació ens mostra el cel a qualsevol hora del dia, amb els estels i planetes també representats.

M'he assegut al sofà i l'he obert per tal veure quin "cel" hi ha avui. He vist que la lluna ja està sortint per l'horitzó, mentre el Sol s'està ponent tot just per l'altre costat. Efectivament, la Terra es troba al mig dels dos. No hi ha cap dubte que l'inici de l'eclipsi està ben a prop. Quan comenci, en el moment precís, sortiré al carrer per veure'l a ull nu encara que només sigui un moment!

Ciència, coneixements, descobriments, aprenentatge, tecnologia, apps, territori, històries que podrien haver arribat a ser, històries que arribaran a ser... aquestes són les propostes que m'agradaria anar tractant en aquest espai. Sense ordenar-les ni destacar-les unes per sobre de les altres de forma volguda; ans al contrari, segons vagin bullint en el meu cap, segons el caprici dels meus dits, aniran vestint aquest indret.

Desitjo que us vingui de gust fer aquest viatge plegats, i no us estigueu d'aportar tot allò que cregueu que pot sumar. Perquè si sumem, avancem tots plegats!

Per ampliar informació:

Centre d'interpretació d'Art Rupestre dels Abrics de l'Ermita – Ulldecona
Serra de Godall
Serra del Montsià