El Consell de la Ribera d’Ebre es postula per gestionar l’impost nuclear

Redacció
09 de desembre del 2015
Actualitzat a les 19:10h
El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha rebut amb satisfacció la notícia que el Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs que havia presentat el passat mes de juliol el govern espanyol paralitzant l’aplicació de l’impost nuclear aprovat pel Govern català el 2014. Tot i així, la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, mostra cautela a l’hora de valorar la informació, a l’espera de conèixer el contingut de la sentència, ja que a hores d’ara només en té coneixement a través dels mitjans de comunicació, tal com exposa el consell en una nota de premsa.

Per la seua banda, el vicepresident primer i alcalde d’Ascó, Josep Maria Buixeda, s’ha manifestat en la mateixa línia i ha afegit que tampoc se sap com es repartirà el 10% de la recaptació de l’impost que sempre s’havia dit que recauria en el territori. Els municipis de les àrees nuclears de Vandellòs i Ascó podrien rebre més de 4 MEUR a l'any gràcies a este impost. El Consell Comarcal ja s’ha sol·licitat una reunió amb els responsables del departament d’Economia i Coneixement per establir els criteris a partir dels quals s’ha de gestionar l’impost.

Gestió de l’impost a través del Consell Comarcal
A l’espera de saber com i quan arribaran estos diners al territori, els responsables comarcals aposten perquè siga el Consell l’ens que se’n face càrrec de la gestió. Carim ha anunciat que este tema es tractarà al pròxim Consell d’Alcaldes per buscar el màxim consens possible del territori a l’hora de fer arribar la proposta a la Generalitat. A més, també es convidarà als alcaldes dels municipis que estan dins este perímetre nuclear però no són de la Ribera d’Ebre, ja que també s’han de veure beneficiats per aquest tribut. En este sentit, la voluntat política expressada per la presidenta i el vicepresident primer del Consell és que es face extensiu a tots els municipis de la Ribera d’Ebre, fins i tot aquells que geogràficament no estan dintre de l’àrea nuclear, i també els que estan afectats per les instal·lacions però formen part d’altres comarques veïnes. El Consell remarca que estos diners han de contribuir al desenvolupament econòmic i social de la zona.