Preparant el TEDxYouth@Amposta

Sarah i Ashley, membres de l’equip organitzador de la TEDxYouth@Amposta, i Júlia (al centre), una de les voluntàries.
Sarah i Ashley, membres de l’equip organitzador de la TEDxYouth@Amposta, i Júlia (al centre), una de les voluntàries. | Cedida
Artur Tallada
20 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 11:55h

Sarah i Ashley, membres de l’equip organitzador de la TEDxYouth@Amposta, i Júlia (al centre), una de les voluntàries. Foto: Cedida


El proper 15 de novembre tindrà lloc la primera edició de TEDXYouth@Amposta. Hem parlat amb amb Sarah Keyth i Ashley Rillo, membres de l’equip organitzador, perquè ens expliquen en què consisteix i com estarà organitzat.
 

Sarah i Ashley, membres de l’equip organitzador de la TEDxYouth@Amposta,
i Júlia (al centre), una de les voluntàries.
 
Artur Tallada (AT): Què és TEDx?
Sarah Keyth (SK): Potser primer caldria començar dient que TED són trobades que s’organitzen de forma anual i en les que alguns dels pensadors i emprenedors més importants del món són invitats a compartir allò que més els apasiona. TED significa “Tecnologia, Entreteniment i Disseny” tot i que avui dia abasta qualsevol tipus de tema, des de ciència fins a motivació personal.
Centrant-nos més amb TEDx,  és tracta d’un programa de conferències locals, organitzades de forma independent que permeten gaudir d’una experiència similar a les xerrades TED.
 
AT: I el terme Youth, a què fa referència?
Ashley Rillo (AR): Les conferències TEDxYouth es caracteritzen per estar organitzades de joves per a joves. En el nostre cas, el TEDxYouth@Amposta, està organitzat per un equip en el qual els seus components tenen entre 14 i 19 anys, i està orientat a tot el públic. Coneixem l’experiència de les dos edicions que ja s’han realitzat de TEDxAmposta, i volem que TEDxYouth@Amposta siga una plataforma on la gent més jove puga explicar els seus projectes, idees o vivències.
 
AT: Com estarà estructurat?
SK: Hi haurà al voltant d’unes 10 xerrades, d’una durada màxima d’uns vuit minuts cadascuna. El fet d’haver de fer un esforç en sintetitzar el missatge que vols fer arribar, o en explicar la teua idea, és una de les idees principals dels TEDxYouth. També hi haurà connexions en directe en algunes de les TEDxYouth més importants de l’estat (TEDxYouth@Madrid i TEDxYouth@Valladolid), que es celebraran el mateix dia 15 de novembre.
 
AT: Quina serà la temàtica?
AR: La temàtica és la mateixa que la resta de TEDx. És una plataforma, una oportunitat que tenim per a que qualsevol persona que tinga una bona idea per explicar, un projecte en el que està treballant, una història de superació personal, un invent tecnològic que mostrar, .... tinga l’oportunitat de fer-ho arribar a tothom. Vigilarem per tal que la temàtica siga variada i atractiva, també volem fer èmfasi al nostre lema “beyond the comfort barriers” i encoratjar a les persones a sortir de la seua zona de confort i començar a canviar el món amb idees creatives i potents.
 
AT: De quina manera s’hi pot participar?
SK: S’hi pot participar en diferents nivells. La forma més senzilla és assistint com a públic. De fet, la venda d’entrades es podrà realitzar en línia pròximament a través de la nostra pàgina web. Una altra forma de participar-hi és formant part de l’equip de voluntaris, encarregant-se d’algun aspecte en concret. I més directament, també s’hi pot participar formant part de l’equip organitzador. Tothom que hi vulga participar d’alguna manera ens pot contactar mitjançant la nostra web: http://www.tedxyouthamposta.com
 
AT: Suposo que estos dies de preparació seran molt intensos ….
AR: Sí, ens fa molta il·lusió poder realitzar un projecte d'este tipus, i això ens fa pensar en cada detall per tal que tot surta de la millor manera possible. També estem fent reunions amb instituts per tal d’explicar la proposta al professorat i a tots els alumnes. La gent es mostra molt receptiva i es mostren molt predisposats a ajudar i a participar de la forma que sigui. De fet, este és l’objectiu, compartir idees innovadores, vivències personals, projectes tecnològics, …, que sorgeixen dels joves i donar-los-hi difusió, fent servir una plataforma amb un format tant innovador com TEDxYouth@Amposta. Qualsevol persona jove (màxim 30 anys) que ens vulga fer una proposta de conferència serà benvinguda. Només cal contactar amb nosaltres
 
AT: Per acabar, podeu recomanar algun vídeo TEDx que us agradi especialment? Què el fa especial?
SK: “Vivir viajando”, de Carlos Lang a TEDxCalzadaDeLosHéroes
Per a mi este vídeo és especial perquè remarca la importància de l'ara, i que val la pena viure cada dia com un viatge diferent i únic.

AR:“How to start a movement” de Derek Sivers
 
Este vídeo l’haurien de veure totes les persones que coneguen TEDxYouth@Amposta ja que reflecteix perfectament el que seria el nostre lema, aquella frase que ens identifica i anima a les persones a començar a seguir allò que creuen que val la pena que es convertisca en moviment.