A l’aguait de la Lluna Blava

990_1438359885lluna_blava
990_1438359885lluna_blava | Wikimedia Commons
Artur Tallada
31 de juliol del 2015
Actualitzat a les 18:25h

Foto: Wikimedia Commons



Este mes de juliol el tancarem amb una Lluna Blava. En realitat este terme no fa referència al seu color, que serà el de sempre, si no que es tracta d’un terme utilitzat per a referir-se a la segona lluna plena que es produeix en un mes del calendari.
 
El cicle de la Lluna és de 29,53 dies (com a terme mitjà), i això fa que si una lluna plena es produeix en el primer o segon dia del mes, hi ha temps suficient per a que se’n produisca una segona. És la que anomenem Lluna Blava. Se’n dedueix fàcilment que mai es produiran llunes blaves en un mes de febrer (fins i tot hi ha febrers sense ni tant sols una lluna plena. El darrer febrer sense lluna plena va ser el de 2014, i el proper serà el febrer de 2033.
 
Podem dir que normalment hi ha una lluna plena al mes, però en realitat les 12 llunacions només sumen poc més de 354 dies (cada llunació és d’uns 29 dies, 12 hores, 44 minuts i 2,78 segons), és a dir 11 dies menys que la durada de l’any tròpic (365 dies). Això fa que cada 3 anys, més o menys, tinguem 13 llunes plenes en 365 dies (alguns anys, de forma molt extraordinària, en poden tenir fins a 14).
 
Pel que fa al terme Lluna Blava sembla clar que este bé de l’anglès Blue Moon, però no està tan clar d’on bé el terme Blue. Alguns expliquen que es tracta d’una errada en la traducció d’un mot de l’anglès antic belewe, que podia referir-se a blau però també a traïdor/a. Esta segona opció sembla que té més possibilitats de ser certa. La traïdoria de la Lluna vindria pel fet que una segona lluna plena abans de Setmana Santa despistava als creients, i els obligava a dejunar més del compte durant el període de la Quaresma. De tota manera a mi em sembla més poètic pensar amb la Lluna Blava i prou.
 
La darrera Lluna Blava va ser el dia 31 d’agost de 2012, i les properes Llunes Blaves seran:

31 de juliol de 2015;
31 de gener de 2018;
31 de març de 2018;
31 d’octubre de 2020.
 
Si voleu estar al corrent de l’hora de sortida i posta de la Lluna i el Sol, existeixen una gran quantitat d’aplicacions que ens ho faciliten. Des d’aquí us en recomanem un parell:

-Sunrise Sunset (Android, iOS)
-Moon Phases (Android)
 
Donat que la sortida de la Lluna Blava per a este divendres 31 de juliol serà aproximadament a les 21:05, us proposem que feu una foto de la Lluna Blava des del vostre poble, des de la platja o la muntanya, allí on sigueu, i ens la feu arribar per tal de fer un àlbum fotogràfic de la Lluna Blava a les Terres de l’Ebre. No la deixeu escapar!!
 
Per ampliar informació:

-“Un mes sin luna llena”, de Microsiervos
-“La traidora luna azul”, de El Mundo
-“Lluna blava”, de Viquipèdia
-“Avui serà lluna blava”, de CCMA

Més articles d’Artur Tallada a Tres és companyia.