Balagué (CiU) i Salas (PP) fan pinya per defensar la seua gestió a Ulldecona

Debat d'alcaldables d'Ulldecona | Ventura desplega amb solidesa les propostes de la seua candidatura per recuperar l'alcaldia | +Ulldecona se situa com a partit frontissa entre CiU i els socialistes

Sofia Cabanes
30 d'abril del 2015
Actualitzat el 08 de maig a les 21:13h
Imatge del debat a Canal TE.
Imatge del debat a Canal TE. | Cedida

Imatge del debat a Canal TE. Foto: Cedida


Ara fa 4 anys el PSC va perdre a Ulldecona una de les seues places fortes en favor d’un pacte entre CiU, el PP i els independents de la UGI. Amb un únic regidor, l’independent Celestí Hervàs, - que en estos comicis no ha presentat candidatura-, va aconseguir ser l’alcalde del municipi durant el primer any i mig, mentre que la convergent Núria Balagué ho ha estat la resta de la legislatura i els populars, amb Isa Salas al capdavant,  s’han mantingut durant els 4 anys a la segona línia del govern. PSC i ERC s’havien repartit el Govern en les dos legislatures anteriors, però diversos factors, com el vot de càstig cap als socialistes (van perdre 163 vots i un regidor), l’augment de l’abstenció i la irrupció de la CUP amb l’històric Lluís Millan, que tot i no obtenir representació, va dividir el vot cap a l’esquerra, van impossibilitar la repetició d’un pacte de centre-esquerra a la població del Montsià, tot i que el PSC va tornar a ser la força més votada.

Els alcaldables de les forces amb representació al consistori, Núria Ventura (Socialistes d'Ulldecona), Núria Balagué (CiU), Isabel Salas (PP) i Francesc Antoni Lavega, que ha rellevat Josep Rodrigo al capdavant de Més Ulldecona-AM, van veure’s les cares este dimecres en el debat electoral de l’Ebre al Dia (Canal TE).  Una cita en la que CiU i PP es van mostrar com un bloc sòlid a l’hora de defensar la tasca de Govern, Ventura va desplegar les seues cartes per recuperar l’alcaldia i Lavega va posicionar-se com a força frontissa entre les dos ‘Núries’.
 
La gestió econòmica i la reducció del dèficit van ser la carta de presentació de les alcaldables dels partits que formen Govern a l’hora de fer balanç de la seua gestió. “La nostra prioritat era la contenció despesa i reducció dèficit”, afirmava Balagué. Segons l’actual alcaldessa l’Ajuntament suportava a inici de legislatura un endeutament de 9 MEUR en préstecs, “que s’han reduït en 2 MEUR” i el dèficit de tresoreria era d’uns  1,6MEUR, mentre que “ ara és positiu”.  Segons la cap de l’oposició, Núria Ventura, però, el Govern municipal “s’ha centrat en complir els plans econòmics imposats per llei”, mentre “s’han perdut 4 anys”. “L’excusa de que no hi ha diners no ens val quan veiem que segons per a qui i per a què sí que n’hi ha”, etzibava.

La neteja i l’estat d’abandonament dels carrers del municipi va centrar també bona part del debat. “Tenim un poble abandonat i antic”, manifestava Ventura. “El poble està brut i no depèn només de l'ajuntament que el poble estigue net. Cal educar i fer-ho arribar a la població”, reblava per la seua part Lavega. Unes afirmacions que van ser reconegudes per Balagué “el poble està brut i abandonat, però és obra de molta gent. No només del Govern municipal Ulldecona”, mentre que Salas afegia que “amb la situació econòmica no es podia contractar gent per netejar-lo”. “Ara està millor, no per les eleccions, sinó per què se’ns va aprovar una subvenció que va permetre la contractació de 7 persones que s’han posat a treballar. Si esta subvenció no es renova, mane qui mane al municipi, tornarà a tenir problemes amb la  neteja”, vaticinava la candidata dels populars.

La polèmica sobre la planta d’asfalt va ser també tractada al debat. Mentre Balagué i Salas derivaven la responsabilitat sobre la ubicació inicial de la planta en una pedrera del municipi en la pròpia empresa i recalcaven que s’està treballant per a què trobe la seua ubicació definitiva al polígon de Valldepins,  Lavega lamentava que no s’hagués imposat des d’un principi la seua ubicació en este polígon, mentre que Ventura criticava “els despròsits” del Govern local en el procediment i lamentava “la falta d’informació”.  
 
 
PROPOSTES

Núria Ventura (Socialistes Ulldecona): Programa fet amb participació de 200 persones. 50 mesures “per fer despertar Ulldecona”.  Pla de xoc de neteja. Arranjament carrers i voreres, canvi enllumenat. Instal·lació de ‘pipi-cans’, promoció de sòl industrial i captació empreses.  Creació d’una escola de la terra i arranjament camins. Foment de plans d’ocupació. Reprogramació de les mesures a impulsar en el projecte de la Llei de Barris, renovació de façanes, potenciació de racons amb encant. Creació d’un centre obert per a jóvens d’entre 12 i 16 anys.

Núria Balagué (CiU): Campanya de sensibilització en contra de l’incivisme ( aplicar l’ordenança de civisme).  Potenciar el comerç d’Ulldecona, que la gent compre al municipi. Potenciar la labor social de la Fundació Privada Ulldecona i ampliar els seus serveis.  En l’àmbit del turisme, seguir abocant recursos i protecció del patrimoni. Crear instal·lacions, espais i activitats per a la població més jove. Més formació per als aturats i no aturats.

Isa Salas (PP): Propostes “molt reals i a “cost zero”. Canviar enllumenat públic a cost zero. Millorar la senyalització dels carrers. Ampliació de la residència de l’Onada. Obrir al trànsit el carrer Major.

Francesc Lavega (U+-AM): Potenciar turisme, ampliar oferta de comerç, mantenint el carrer Major tancat a la circulació.Sanejar la Fundació Privada Ulldecona i dotar-la de serveis. Creació de les ‘Universitats populars’ que potencien totes les entitats del municipi amb la celebració d’actes i conferències amb convenis amb les universitats implantades al territori.  Treballar pel país i en la consecució de la independència.