El grup de Natura Freixe i la llevadora Pepita Grangé, premis Sirga d’Or 2014

Redacció
10 de desembre del 2014
Actualitzat el 11 de desembre a la 13:41h
El Grup Natura Freixe gestiona la Reserva Natural de Sebes i meandre de Flix
El Grup Natura Freixe gestiona la Reserva Natural de Sebes i meandre de Flix | Grup Natura Freixe

La llevadora de Benissanet Pepita Grangé, en la categoria de persones, i el grup de Natura Freixe, de Flix, en la categoria d’entitats, han estat els guardonats enguany amb els premis Sirga d’Or que atorga amb periodicitat bianual el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, amb la col·laboració del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), i el suport de l’Ajuntament de Móra d’Ebre, amb l’objectiu de reconèixer la tasca de persones i entitats envers esta comarca. L’acte de lliurament té lloc esta tarda al teatre municipal La Llanterna de Móra d'Ebre, i està presidit pel coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i expresident del Parlament de Catalunya, Joan Rigol.

Pepita Grangé Torà, de Benissanet, va fer de llevadora a Móra d’Ebre des del 1950 fins al 1998. Segons s’ha destacat avui en l’entrega de premis, “va ser una dona senzilla, defensora de la dona i les criatures, molt treballadora i pionera en molts aspectes de la vida”. Mentre treballava es va traure el títol d’Educació Física, Fisioteràpia i callista. Va obrir el primer gimnàs de la comarca, a l’edifici de l’Ajuntament, a començament dels anys 70. De seguida va destacar com a llevadora per la seua vocació. Cal tindre en compte que a Móra d’Ebre, durant els anys 50 i 60 hi acudia la població de les tres comarques: Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat. Hi havia dies que havia d’atendre fins a quatre parts a diferents llocs, perquè no atenia solament els de la clínica Borràs, sinó que atenia també les mares que volien tindre la criatura a casa. Això li suposava una dedicació exclusiva les 24 hores del dia. “Expliquen els companys de treball que la Pepita podia estar fins a quatre dies sense dormir ja que, després de donar a llum les criatures, els feia el seguiment, a elles i a la mare”, s’ha comentat en l’acte d’entrega del Sirga d’Or.

En esta mateixa categoria ha estat finalista Josep Maria Pros, de Vinebre, un dels referents del món cultural ebrenc.

D'altra banda, el grup de Natura Freixe és una entitat sense ànim de lucre fundada el 28 de desembre de 1989 a Flix. Des de la fundació, ha centrat les seues activitats en la conservació de zones humides, en especial de la reserva natural de Sebes i meandre de Flix, on el GNF és l’encarregat de la gestió d’este espai natural mitjançant acords amb diferents administracions. També ha organitzat actes de voluntariat ambiental i de participació ciutadana d’àmbit local, ha signat nombrosos acords de custòdia amb propietaris de tota la comarca en finques d’interès natural i ha estat l’impulsor de l’Entorn d’Aprenentatge de Flix del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, on cada any més de 4000 alumnes de tota Catalunya realitzen es d’un a cinc dies per estudiar diferents àrees del currículum escolar.

La resta de finalistes en esta categoria han estat la fonda Barcelona, de Móra la Nova, que va tancar el 2013; l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, també a Móra la Nova, i el premi de narrativa Ribera d’Ebre.
 
L’entrega d’esta edició del premi Sirga d’Or clou amb un concert de la Banda de Música la Ginesta, de Ginestar. L’acte compta també amb la participació del president del Consell Comarcal, Jordi Jardí; de l’alcalde de Móra la Nova i director dels serveis territorials de Cultura, Ferran Bladé; del president del CERE, Josep A. Collazos; de la vicepresidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i alcaldessa de Vinebre, Gemma Carim, i de l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol.