150 persones protesten davant PADESA per l’acomiadament de dos caps sindicals de CCOO

S. Cabanes
06 de novembre del 2014
Actualitzat el 08 de novembre a les 10:23h
La protesta d'este migdia ha concentrat unes 150 persones a les portes de l'empresa, a Amposta.
La protesta d'este migdia ha concentrat unes 150 persones a les portes de l'empresa, a Amposta. | Sofia Cabanes

Unes 150 persones entre treballadors i representants sindicals de CCOO s’han concentrat este migdia a les portes de PADESA a Amposta en protesta per l’acomiadament de la presidenta del comitè d’empresa, Irene Matamoros, i el delegat sindical, Pascual Murillo, coincidint amb el procés electoral per triar un nou comitè d’empresa.

“Esta empresa ja va intentar tombar l’actual comitè. Actuen sobre les dos persones més significatives de CCOO amb la intenció de traure-se-les de damunt i advertir que a qui es presente per CCOO al comitè sindical li passarà alguna cosa semblant. Hi ha una acció completament antisindical”, ha denunciat el secretari de CCOO a les Terres de l’Ebre, Josep Casadó.

Actualment el comitè d’empresa de PADESA, presidit per CCOO, està format per 7 treballadors d’este sindicat i 6 d’UGT. “L’empresa actua únicament contra CCOO. Som els únics que utilitzem les hores sindicals.  Aquí el que es valora és que no es faça res. Hi ha delegats que estan allà i no fan res”, ha lamentat Casadó.

“A esta empresa en els últims anys se li han reclamat molts temes de salut laboral. No s’exigixen qüestions salarials, sinó l’aplicació de la llei de prevenció de riscos laborals, perquè hi ha una sèrie de coses que no es complixen. S’han fet diverses denúncies a Inspecció de Treball, amb resolucions que donen la raó a CCOO,  però l’empresa en comptes de fer reformes acaba actuant d’esta manera”, ha afegit Casadó.

“Tothom té les mateixes hores sindicals, el que passa que estes hores també es fan servir per anar a altres empreses del sector sense representació sindical”, apunta. És precisament esta segona utilització la que la empresa, segons la versió de CCOO, exposa que és il·legal.

CCOO ha denunciat al departament de Treball la nul·litat de l’acomiadament. Si en l’acte de conciliació entre l’empresa i el sindicat, que preveu este procediment, no s’arriba a cap acord, la demanda anirà a judici. Mentrestant, CCOO també estudia presentar una demanda per discriminació sindical i per vulneració dels drets fonamentals, segons ha explicat Miguel Ángel Domínguez, secretari general de la Federació d’Agroalimentària de CCOO, present a la protesta.

“No hi ha persecució”

D'altra banda, l’empresa defensa que no ha fet “cap tipus de persecució sindical”, segons ha recalcat l’advocat de PADESA, Andreu Palomo. “Es tracta de dos treballadors que en un moment determinat l’empresa ha entès que han comès unes infraccions laborals. Han transgredit la bona fe contractual i a partir d’aquí s’han pres les decisions oportunes, que és aplicar una sanció d’acomiadament davant d’unes faltes que s’han considerat molt greus”, ha exposat.

A més a més, l’empresa nega que l’acomiadament tinga res a veure amb el procés de renovació del comitè: “Quan l’empresa va començar a fer les valoracions oportunes dels fets encara ni s’havien convocat les eleccions”, ha defensat Palomo.  A més, qualifica com a “anormal” el fet que les eleccions “es convoquen al mes d’octubre per al mes de desembre”.