«Ignorància, mala fe» i altres reaccions a les declaracions de la presidenta de la CHE sobre el reg al Delta

Maria Dolores Pascual afirma en una entrevista a El Periódico que "ls arrossaires hauran de canviar la forma de regar els camps"

La presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual , enm una recent visita a Tortosa.
La presidenta de la CHE, Maria Dolores Pascual , enm una recent visita a Tortosa. | ACN (Anna Ferràs)
Redacció
05 de desembre del 2023
Actualitzat a les 17:40h
No va dixar titulars tan incisius la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), Maria Dolores Pascual, en la seua recent visita a les Terres de l’Ebre, ara fa un mes, com el que avui ha publicat El Periódico de Catalunya, destacant un contingut de l’entrevista que ha aixecat ampolles al territori. “Ignorància, mala fe o manca de vergonya són algunes de les reaccions que han suscitat les seues declaracions, en especial la que ha destacat en portada el rotatiu: “Els arrossaires del Delta hauran de canviar la forma de regar els camps”, ha proclamat la responsable de la CHE, dixant intuir que els caldrà estalviar aigua. Concretament ha apuntat: “Als canals del Delta hi ha marge per canviar algunes coses. No es poden modernitzar les finques, però sío que es podrien adaptar els canals, que avui no estan pensats per a l’escassetat. En resum, els arrossaires hauran de canviar la seua forma de regar, mantenint la seua funció mediamental”.
 
Encara ha indignat més este posicionament, que la presidenta dixa a l’aire sense més concrecions, després dels equilibris que han hagut de fer els pagesos enguany, i encara més pel fet que d’una banda Pascual insinua la necessitat d’estalviar aigua dels canals del delta i en la mateixa entrevista dixa la porta oberta a nous regadius. Se’n podran fer més, diu, “però amb certes exigències. Han de ser moderns i instal·lar-se en llocs on l’aigua estiga garantida la majoria de temporades. A Catalunya està pendent el desenvolupament de regadius a l’entorn del canal Segarra-Garrigues”.

Susanna Abella, portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, ha piulat: “La ignorància que demostra la Che vers el major espai ambiental de la conca de l'Ebre és fastigosa. Les dotacions d'aigua pel reg de l'arròs tenen una funció ambiental en la pròpia plana deltaica, les badies i les llacunes”.
 En un altre missatge a les xarxes socials apunta: “No tenen vergonya, Saragossa ignora deliberadament el valor ambiental del delta mentre cedeix els desitjos per expandir el regadiu alfals i panís al desert. En el Pla vigent la CHE continua aprovant regadius en demandes exorbitades de més de 9.000m3/ha a  Bàrdenes i Monegros”.

Per la seua part Dani Forcadell, president de la junta rectora del Parc Natural del Delta de l'Ebre, considera que “la presidenta de la CHE demostra o molta ignorància o molta mala fe. En qualsevol cas l'estratègia envers al Delta de l'Ebre és evident”.
 
Maria Dolores Pascual tanca l’entrevista responent a la pregunta de si tindria sentit replantejar el transvasament de l’Ebre si seguís faltant aigua a Barcelona, i respon de la següent manera: “No està damunt de la taula. Hi ha obres previstes per a garantir aigua a Barcelona. Si es plantegés qualsevol actuació puntual, dependria del Govern d'Espanya, que és qui hauria de determinar si l'escenari requerix aquesta mesura. Ara com ara no estem en esta situació. L'Ebre té les seves necessitats i tampoc té un gran excés d'aigua. Qualsevol interconnexió entre conques és política nacional que ha de valorar el Ministeri. Però l'ideal és que cada conca s’autoproveïsca”.

Pel que fa al sector polític, el diputat i portaveu adjunt al Congrés per Junts per Catalunya, Josep Maria Cruset, ha afirmat: "Fa temps que alguns es creuen ser els propietaris del Delta de l’Ebre i han decidit sacrificar-lo pels seus interessos. Ja n’hi ha prou! Cal que les Terres de l’Ebre siguin les qui decideixin el seu present i futur".