L'IDECE es reivindica en el trentè aniversari com un organisme clau de desenvolupament de les Terres de l'Ebre

L’acte, encapçalat pel conseller Torrent, reunix representants institucionals, socials i econòmics al castell de Miravet

Representants institucionals durant l'acte de commemoració, al castell de Miravet.
Representants institucionals durant l'acte de commemoració, al castell de Miravet. | ACN (Ariadna Escoda)
Redacció
19 de novembre del 2023
Actualitzat a les 8:40h
L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) ha commemorat este dissabte el 30è aniversari amb un acte institucional al castell de Miravet. El conseller d’Empresa i Treball i president de l’IDECE, Roger Torrent Ramió, ha explicat durant la seua intervenció que “el Govern treballa pel país en reptes que són compartits, en crear un futur d’oportunitats per a tothom en el qual les Terres de l’Ebre tenen molt a oferir i on compten amb una eina valuosa com l’IDECE, que durant les seues tres primeres dècades ha actuat com a aglutinador de consensos, impulsant el desenvolupament integral del territori”.

En este sentit, Torrent ha volgut fer “un reconeixement a la feina de totes les persones que al llarg d’estos 30 anys han impulsat l’IDECE, n’han fet una eina potent al servei d’estes terres i de la seua gent”. El responsable d’Empresa i Treball també ha afegit que “som un Govern de vocació transformadora, i la transformació verda de l’economia, del sistema productiu, és una de les nostres prioritats”.

Segons Torrent, existixen accions específicament dirigides per reindustrialitzar les comarques ebrenques. Concretament, ha fet referència als sis projectes empresarials que es desenvoluparan a les Terres de l'Ebre després de ser beneficiaries d'ajudes de la línia de subvencions a noves inversions industrials i que garantiran fins a 600 llocs de treball al sector.

En clau ebrenca, Torrent també ha parlat de casos com els de les companyies Florette o Kronospan per exemplificar l'atracció de capital estranger en este sector. "Aquells que volen establir projectes a Europa es miren amb molt bons ulls Catalunya i particularment les Terres de l'Ebre", ha asseverat.

L’acte ha comptat amb una nodrida assistència de representants institucionals, socials i econòmics, entre els quals els diferents directors que ha tingut l’organisme durant estos 30 anys, directors dels Serveis Territorials, membres del Consell Rector de l’IDECE i del Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre, a més dels alcaldes dels municipis de les comarques de l’Ebre, entre d’altres.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, ha recordat que l’IDECE va ser el primer organisme autònom amb un caràcter territorial de la Generalitat de Catalunya. “És una eina imprescindible per a les Terres de l’Ebre, un instrument de vertebració del territori molt transcendent i, alhora, ens permet tenir molta més capacitat per generar projectes”, ha remarcat.

La directora de l’IDECE, Norma Pujol Farré, també ha destacat el paper de l’organisme durant els seus 30 anys i els reptes de futur. “L’IDECE ha de continuar sent el nucli de la vegueria de les Terres de l’Ebre i un aglutinador de consensos i dels grans acords territorials, en definitiva, una eina catalitzadora de projectes i capaç de teixir el desenvolupament territorial en un sentit ampli”, ha assegurat Pujol, indicant que l’organisme “ha de continuar transformant les Terres de l’Ebre per continuar sent un territori orgullós dels seus valors i convençut de les seues oportunitats”. "En un territori com el nostre, perifèric i permanentment en construcció, és necessari nodrir-nos de singularitats administratives per obrir-nos camí, forjar-nos a nosaltres mateixos i molts cops, sirgar a contracorrent", ha afegit. 

En el transcurs de l’acte s’ha presentat el llibre ‘Vida a l’Ebre’, encomanat pels 30 anys de l’organisme, amb una conversa entre el seu autor, Vicent Pellicer Ollés, i la poeta Carme Cruelles Rosales, i s’han lliurat els premis IDECE, en la seva dotzena edició, per fomentar la projecció de les Terres de l’Ebre entre els estudiants de batxillerat i cicles formatius de grau superior.

L’Institut per al Desenvolupament

L’IDECE va ser creat el 1993 amb l'objectiu d'impulsar el desenvolupament econòmic i social de les Terres de l'Ebre. Abasta àrees com la formació, l'impuls empresarial, el turisme, la cultura i el medi ambient. Entre les seues funcions hi ha la d’impulsar plans de promoció i desenvolupament de caràcter global o sectorial de les comarques del Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre; fomentar la projecció de les comarques ebrenques; desenvolupar programes de suport de caràcter general i sectorial dirigits als ens locals del territori; executar el manteniment i la promoció de la via navegable a l'Ebre; vetllar pel compliment i revisió del Pla Territorial parcial de les Terres de l'Ebre; recolzar polítiques municipals de dinamització, mitjançant ajuts, suport tècnic, etc.; i assessorar i realitzar estudis i treballs tècnics encaminats a obtenir un coneixement millor de la realitat i les perspectives de les quatre comarques. Va ser el creador i l'impulsor de la marca turística que cohesiona i identifica el conjunt de les Terres de l'Ebre.

El manteniment de la via navegable, el projecte LIFE Migratoebre de recuperació de peixos migratoris i la millora de la connectivitat ecològica al tram final de l’Ebre, el suport a iniciatives de desenvolupament del territori i el foment i la promoció turística són els principals eixos de desenvolupament actuals.

Actualment adscrit al departament d’Empresa i Treball, s’estructura amb un Consell Rector, un Consell Assessor i el Consell Econòmic i Social de les Terres de l’Ebre, que es va constituir amb la finalitat d’afavorir el diàleg i la participació entre les administracions públiques, els sectors empresarials i els sectors sindicals en totes aquelles qüestions que afectin el desenvolupament socioeconòmic de les comarques de l’Ebre.

Directors de l’IDECE

Norma Pujol Farré - Directora actual (2023)
Josep Maria Sáez Pujol - Director 2022-2023
Francesc Xavier Pallarés Povill - Director 2021-2022
Albert Salvadó Fernandez - Director 2019-2021
Alfons Montserrat Esteller - Director 2018-2019
Joan Martín Masdeu - Director 2015-2018
Jordi Borràs Ollé Director - 2011-2015
Genoveva Margalef Valiente - Directora 2006-2011
Enric Roig Montagut - Director 2004-2006
Teresa Moya Giné – Directora 1994-2004