Una ruta pels espais de la Batalla de l'Ebre en el 85è aniversari de la fi del conflicte a Tortosa

Dissabte s'inaugurarà la senyalització de les cases on van viure l'alcalde Josep Rodríguez i Joaquín Cid, víctimes de la repressió franquista

Presentació dels actes del 85è aniversari de la fi de la Batalla de l'Ebre a Tortosa
Presentació dels actes del 85è aniversari de la fi de la Batalla de l'Ebre a Tortosa | Ajuntament de Tortosa
Aguaita.cat
16 de novembre del 2023
Actualitzat a les 12:59h
L'AjuntamentdeTortosa ha programat un seguit d'actes per commemorar el 85èaniversari de la fi de la Batalladel'Ebre.

El principal dels actes és una rutaguiada pels diferents espaisde la ciutat que van tenir un paper destacar durant la Batalladel'Ebre, que tindrà lloc este dissabte i anirà a càrrecd'EmigdiSubirats, amb la col·laboració de JordiMulet i ÀngelMulet. L'itinerari començarà a les cinc de la tarda a l'estació de tren i acabarà a l'antic refugi de Remolins.

L'alcaldedeTortosa, JordiJordan, i la regidora de MemòriaDemocràtica, MarLleixà, han presentat avui els actes coincidint amb el 16 de novembre, data de la fi de la batalla.

La ruta Tortosa, laGernikacatalana serà també un acte de reconeixement i homenatge a dos tortosinsexecutats a Tarragona l'agost de 1939, víctimes de la repressió franquista. En este sentit, dissabte s'inaugurarà la senyalització instal·lada a les cases on van viure, d'una banda, JosepRodríguezMartínez, alcaldedeTortosa entre l'octubrede1936 i el generde1939, un habitatge situat a la plaçadeSantJaume. I també es senyalitzarà la casa on va viure JoaquínCidSubirats, situada al carrerdelCarme. Cid va ser comerciant i transportista, va ser denunciat en fals el febrer de 1939, tancat a la presó i executat. A l'acte hi assistiran els nets de les víctimes, JosepRodríguez i XimoArasa. "Amb la instal·lació d'aquesta senyalització volem reivindicar i recuperar la memòria de les víctimes, és un exercici de justícia i reparació", ha dit Lleixà.

La programació de dissabte també inclou la visitalliure i gratuïta al refugiantiaerinúmero4 de Tortosa entre les 10.30 i les 13.00 hores. I, el dia22 de novembre la presentació del llibre 'FlorencioPla,laPastora. La dignitat robada', a la biblioteca Marcel·lí Domingo, a les 19.00 hores.
 

Adhesió a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica

 
D'altra banda, l'alcalde de Tortosa ha avançat que la Comissió de Cultura de l'Ajuntament ha aprovat l'adhesió a la Xarxad'Espais de MemòriaDemocràticadeCatalunya i a la XarxadeMemòria i PrevenciódelFeixismeMaiMés, impulsada per l'Associaciódel'AmicalMauthausen. "A més de la programació d'actes per commemorar dates significatives, des de l'Ajuntament impulsarem accions de memòria democràtica tot l'any. Hem de mirar el passat per aconseguir un futur que sigui just, reparador i garantia de no repetició", ha dit Jordan.

El Plad'AccióMunicipal (PAM) inclou una desenad'actuacions vinculades a la memòriademocràtica, així a més de l'adhesió a les entitats de memòria esmentades, també es preveu la incorporació de Tortosa al COMEBE, la creació d'un centred'interpretacióde laBatalladel'Ebre, la celebració d'unes jornadesinternacionals de turisme i memòriademocràtica i la instal·lació de 36llambordesStolpersteine als domicilis on van viure els 36tortosinsdeportats a Mauthausen. "Hem de fer un exercici de memòria democràtica, que a més ens permetrà una projecció estatal i internacional dels espais de la nostra ciutat vinculats en la Guerra Civil", ha conclòs Lleixà.