1 de 10
SALUT

El CoEbreLab comprova com el 5G permet monitorar i fer ecografies a pacients domiciliaris rurals

La segona fase del projecte validarà l'ús del 'MedicalKit' amb pacients i equips mèdics reals de les Terres de l'Ebre

Presentació al CoEbreLab dels resultats de la prova que s'ha fet sobre el monitoratge i les proves diagnòstiques de pacients hospitalitzats a casa en zones rurals | Anna Ferràs
per Aguaita.cat, Móra la Nova | 16 de novembre de 2023 a les 09:18 |
El CoEbreLab, el laboratori de proves de l'Àrea 5G Terres de l'Ebre, ha comprovat que l'actual tecnologia - 3G, 4G, wifi i 5G (en procés d'implantació) - permet monitorar i atendre a distància els pacients crònics hospitalitzats a casa. Simulant que la nau del polígon del Molló era un entorn domiciliari, s'ha analitzat la resposta de les telecomunicacions en un entorn rural per fer consultes per videoconferència, fer seguiment de pacients monitorats o que els facultatius puguin veure des de la consulta les ecografies que un tècnic fa als pacients a casa. La segona fase d'este projecte és validar amb malalts i equips mèdics reals de les Terres de l'Ebre els usos d'este 'MedicalKit', que es farà servir com un CAP mòbil.

Els professionals mèdics, en un grup de treball previ, van decidir per analitzar els usos de la tecnologia 5G amb l'ecografia mòbil i el monitoratge de malalts crònics. Rosa Paradell, directora d'Innovació i Transformació Digital per al sector públic de la Fundació I2Cat, ha destacat que s'ha pogut validar el funcionament d'estos serveis i que s'ha comprovat que el 5G és el que ofereix millors resultats, però encara no arriba "a tot arreu".


Paradell ha detallat que en el cas de les ecografies que es poden fer transportant les eines amb un vehicle, un CAP mòbil, s'ha provat que les característiques de la xarxa permeti la transmissió d'imatges "amb immediatesa" i sense interrupcions. Així, el metge pot veure en directe la prova que du a terme un tècnic a casa del pacient, i fer-ne l'avaluació des de la consulta, sense haver de desplaçar al pacient al centre hospitalari o d'atenció primària.

En el cas de "la sensòrica", per poder tenir monitorat un malalt que està casa, un pacient crític greu o que necessita cures pal·liatives, des de CoEbreLab també s'ha validat que les telecomunicacions garanteixin que no es perden dades. En aquest cas són menys dades que quan es transmeten d'imatges, però s'ha de garantir que arriben totes al sistema i "a temps".
 

Un CAP mòbil

Com ha avançat Paradell, ara es farà una segona fase per provar sobre el territori el funcionament d'aquest 'MedicalKit' i CAP mòbil, habilitant un vehicle sanitari equipat amb un aparell d'ecografies. L'objectiu és que es puga proveir de serveis sanitaris domiciliaris a 4.000 nuclis secundaris amb més de 400.000 habitants a les 6 regions sanitàries no metropolitanes de Catalunya.


Durant la prova amb pacients reals es comprovaran les limitacions de la xarxa quan es concentren molts dispositius, com passa quan hi ha una concentració molt gran de persones en un mateix lloc, per exemple. "La xarxa té una capacitat limitada i hem de continuar comprovant la capacitat que té d'agregar diferents dispositius", ha contat. "La teoria ens diu que el 5G té més capacitat per millorar el senyal i millors resultats", ha afegit.

La prova pilot per millorar els serveis sanitaris domiciliaris del CoEbreLab s'ha fet amb les fundacions TIC Salut Social i I2Cat a la nau comarcal de l'Àrea 5G Rural ebrenca del polígon del Molló de Móra la Nova (Ribera d'Ebre). Es va escollir les Terres de l'Ebre per ser una regió altament rural, amb molts municipis amb poca població i molt envelliment, menys centres sanitaris que altres zones del país, fet que obliga als pacients i professionals sanitaris a desplaçar-se més, i amb una "connectivitat més limitada".

 

 

 

Participació