Protesta a les portes de la nuclear d'Ascó per mantenir els llocs de feina durant els desmantellaments

Els sindicats alerten que el tancament de les plantes afectaria uns 200 treballadors directes i més de 500 d'indirectes

Treballadors de les nuclears protesten a les portes d'Ascó per exigir mantenir els llocs de feina durant els desmantellaments
Treballadors de les nuclears protesten a les portes d'Ascó per exigir mantenir els llocs de feina durant els desmantellaments | Ariadna Escoda
Aguaita.cat
28 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 16:09h
Treballadors de les centralsnuclearsd'Ascó i Vandellòs han bloquejat l'accés a la plantad'Ascó este dissabte en la primera de les jornades de protesta per exigir mantenir els llocsdefeina un any després de l'inici del desmantellament de l'última planta nuclear. Així, demanen ampliar la clàusula d'ocupació actual un cop la planta sigui titularitat d'ENRESA. Els sindicats calculen que el tancament de les plantes afectaria uns 200 treballadors directes i més de 500 d'indirectes. També reclamen el desbloqueig d'un nou conveni laboral i han acordat no fer hores extra en aquesta parada, un fet que avisen que podria endarrerir la recàrrega de combustible de la planta. L'acció informativa es repetirà diumenge i els dies 1, 4 i 5 de novembre.

L'accés a la planta d'Ascó ha quedat bloquejat a partir de les sis del matí en la primera de les accions informatives organitzades per la representaciósindicald'ANAV (Associació Nuclear Ascó – Vandellòs), que s'ha allargat fins les onze del matí d'aquest dissabte. A mesura que els treballadors informaven a qui volia accedir a la planta sobre la motivació de la concentració, se'ls ha permès accedir de forma esglaonada a la central nuclear. Segons fonts sindicals, un terç de la plantilla ha participat al llarg d'aquesta jornada reivindicativa.


Entre les demandes dels treballadors, destaca l'acord per un nou conveni col·lectiu on s'inclogui l'ampliació d'un any de la clàusula d'ocupació després del tancament de les centrals i l'inici del desmantellament de l'última planta nuclear. Es tracta d'una situació que coincidirà amb el canvi de titularitat de l'equipament, que passarà a ser d'ENRESA. "No tenim cap reivindicació econòmica, la nostra pretensió és que quan tanqui l'últim grup nuclear (Vandellòs II l'any 2035) s'estengui la garantia d'ocupació un any més al canvi de titularitat", ha defensat el secretari de CCOOd'ANAV, JoaquimBielsa. D'altra banda, els sindicats apunten que el tancament de les plantes podrien afectar més de 200 llocs de feina directes i més de 500 d'indirectes.

A la vegada, els sindicats denuncien que ANAV encara no ha desenvolupat el pacte al qual es va arribar el 2020 en el marc del Pla Nacional Intregrat d'Energia i Clima (PNIEC), que consistia en millorar i reglamentar les condicions de la plantilla actual perquè poguessin treballar durant els desmantellament com a personal qualificat.
 

Sense hores extres durant la parada


En este context, els treballadors han acordat no treballar cap hora extra durant la parada actual de la planta d'Ascó, que es troba enmig de les tasques de recàrrega de combustible des d'aquest dilluns. Aquest fet, alerten els sindicats, pot endarrerir la posada en marxa de l'equipament. El pròxim dimarts 31 d'octubre, sindicats i ANAV tenen prevista una nova reunió. Les accions informatives continuaran aquest diumenge, amb nous bloquejos per accedir a la planta d'Ascó de sis a onze del matí, així com els dies 1, 4 i 5 de novembre.