L'adeu a Joan Josep Rovira i Climent, l'escriptor ruralista del Baix Ebre, Maestrat i Matarranya

L'autor va morir el passat 27 de setembre a la Residència Sant Miquel Arcàngel de Tortosa als 76 anys

Joan Josep Rovira Climent en una fotografia per promocionar un dels seus llibres
Joan Josep Rovira Climent en una fotografia per promocionar un dels seus llibres | Gerard Garcia
Aguaita
10 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 12:16h
El filòsof i escriptor JoanJosepRoviraiCliment (Cinctorres, Ports de Morella, 1947) va morir el 27 de setembre als 76anys a la residència de Sant Miquel de Tortosa, on ha viscut els darrers temps d'ençà que la malaltia de l'alzheimer que patia se li va aguditzar.

La major part de la seua obra la va produir a Tortosa, tot i que va néixer a Cinctorres, a la comarca dels Ports, a Castelló. 

Va publicar algunes obres en la seua pròpia impremta, anomenada Cinctorres, en honor a la ciutat on va néixer i va viure de xiquet. Va endinsar-se i descriure com ningú la Catalunya rural, per això se'l va classificar com a ruralista.

Autor de novel·les com LagentdelMatarranya (1996) i Dunadelta (1997); assajos com Elcordelvagabund (1994), Venturesidesventures (1981), Oloraterra (1983), L'homeinterrogant (1984), Tortosaalvent (1985), Viatgedetèbiallum (1987) i Laciutatlila (1998).

Va ingressar al seminari als onze anys i després d'estudiar humanitats, filosofia i teologia, va ser ordenat sacerdot el 17 de novembre de 1972. Va estar destinat a diverses parròquies del Priorat i es va dirigir a la ciutat de Tortosa, on aviat va mostrar la seua vena literària i va publicar el 1977 una col·lecció de poemes Viaverbi.

Va estudiar a Roma i es va llicenciar en filosofia a la Universitat Gregoriana. Va presentar en forma de tesi un assaig reflexiu sobre la masculinitat publicat per la Fundació Manyà el 1984 sota el títol L'homeinterrogant. Primer assaig de filosofia. En tornar de Roma, va ingressar com a professor al Seminari Diocesà de Tortosa i va iniciar els seus estudis de Dret a la UNED.

Es va secularitzar sense deixar de banda la seua passió pel saber, per l'escriptura i per descriure les zones rurals de Catalunya, massa sovint oblidades.

Va publicar llibres de viatges com Llibredelviatgerielsilenci" (1978).

La seua obra més coneguda, a mig camí entre l'anàlisi i el reportatge, amb quatre edicions publicades va ser, Panxampla,¿lladreofugitiu?, publicat per ColumnaEdicions de Barcelona el 1998, "L'estrelladelChe" (2006), 
ElCamíCarlista:Morella,Tortosa,Benassal" (2008) i tractats filosòfics com L'absènciadelmón (2017) o Revolucióurbana (2018).