Una avaria en la xarxa elèctrica atura dos reactors de la nuclear d'Ascó

La central ha entrat en parada automàtica aquest dilluns a la matinada per un incident similar al de Vandellòs el dia 20

Central Nuclear d'Ascó a la Ribera d'Ebre
Central Nuclear d'Ascó a la Ribera d'Ebre | Ajuntament de Flix
Aguaita.cat
09 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 12:38h
Fonts de l'empresa gestora de la centralnucleard'Ascó, ANAV han confirmat que una fallada elèctrica de la xarxaexterna ha provocat que dosreactors de la central nuclear es tanquessenautomàticament este dilluns al matí.

L'apagada i la desconnexió s'han produït després que la protecció de la línia d'evacuació de la font d'alimentació externa es disparés. Segons ha confirmat la mateixa font, l'incident ha estat molt semblant al que es va produir el 20 de setembre del mes passat a la central nuclear VandellòsII, també gestionada per la mateixa empresa.

Segons ha precisat posteriorment ANAV un comunicat, la incidència ha tingut lloc al parc elèctric de 380 kV de Red Eléctrica. La unitatII s'ha aturat automàticament quan faltaven sis minuts per tres quarts de tres de la matinada i la I ha experimentat la mateixa incidència quan passaven nou minuts de les cinc.

ANAV ha assegurat que totes dis unitats han funcionat segons disseny i les plantes ara es troben desacoblades de la xarxa elèctrica i estables. S'estan efectuant les comprovacions necessàries per sincronitzar els dos grups mentre RedEléctrica treballa per resoldre les anomalies, de forma coordinada amb els gestors de la central.
 
La incidència, han remarcat els gestors, ha estat comunicada al ConselldeSeguretatNuclear i no ha tingut afectacions en la seguretat de la planta, les persones o el medi ambient.