L'alcalde de Móra d'Ebre denuncia que el pagament dels Fons Nuclears s'estan endarrerint

Rubén Biarnés tem que els recursos de l'impost nuclear de 2022 es queden a les arques governamentals com l'any passat

Rubén Biarnés, alcalde de Móra d'Ebre, al seu despatx
Rubén Biarnés, alcalde de Móra d'Ebre, al seu despatx | Anna Ferràs
Aguaita.cat
06 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 9:28h
L'alcalde de Mórad'Ebre, RubénBiarnés, informa que es torna a retardar el pagament dels Fons de TransicióNuclear. Biarnés s'ha mostrat indignat per la situació i tem que els recursos ja s'hagin gastat o acaben a la 'bossa comú' de la Generalitat si no es distribuixen a temps. El cobrament estava previst a finals de setembre però no s'ha materialitzat.

Biarnés també s'ha mostrat molest per les formes en què s'ha fet esta darrera comunicació, ja que molts dels alcaldes afectats formen part de l'òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear que presideix Empresa, des d'on arriba el correu.

L'alcalde ha qüestionat este formulari que se'ls anuncia perquè ja havia comunicat en quin capítol – de despesa o inversió – inclouria els diners i tampoc entén que encara no s'haja resolt si es pagarà com una subvenció o una transferència directa, fet que l'alcalde considera que hauria d'haver-se resolt fa mesos.

També reclama més concreció per saber si hauran d'esperar que tots els consistoris contesten el formulari o si s'aniran transferint els diners a mesura que es vaja completant el tràmit. "Quan diuen unes setmanes, no sé si volen dir dos o quinze. Estem al mes d'octubre, estem a punt d'acabar l'any i això vol dir que acabarem perdent els fons del 2023 com vam perdre els de l'any passat", ha recriminat l'alcalde de Móra d'Ebre.

El pagament s'havia de fer al juliol i ja es va retardar a final de setembre i després es va decidir pagar-lo fraccionat en dos perquè calia concretar la liquidació de l'impost nuclear a final d'any, tot i que estos recursos són els diners recaptats a les propietats de les centrals durant el 2022. La situació fa desconfiar l'alcalde de la capital de la Riberad'Ebre. "O aquests diners estan gastats o se n'aniran a la bossa comuna de la Generalitat – si no es transfereixen – com va passar l'any passat", ha advertit. "Si no, no s'entén", ha afegit.

Rubén Biarnés recorda que molts ajuntaments, sobretot els de la zonaPentaI com Móra d'Ebre, ja tenen els projectes llestos des del 2022 perquè ja preveien comptar amb aquests recursos i que els canvis legislatius dels Fons Nuclears no són excusa per no pagar enguany. "Ja he expressat que això no és seriós, si no és que ens vulguen prendre el pèl".
 
Biarnés ha compartit el seu malestar amb els representants territorials del Govern i amb altres alcaldes afectats. "El que vull saber és per què no s'ha pagat. Sabem que són 15milionsd'euros i els tenen. M'agradaria equivocar-me, però veig que no cobrarem", ha reivindicat.
 

Representativitat

 
El 31 d'octubre està prevista la pròxima reunió de l'òrgan de govern que regula els Fons. Rubén Biarnés tampoc entén el debat sobre el criteri amb què s'ha designat la representació del poble méspetit i mésgran en esta junta, per població i superfície. "Entre repartir per persones o per porcions de terreny, penso que és per habitants, si no la ciutat més gran no seria Barcelona perquè per extensió és petita. Siguem curosos, és la jugada d'un partit polític que volia fer entrar a qui li interessava", ha assenyalat.