La mostra de cinema Front apropa la Batalla de l'Ebre i la Guerra Civil als estudiants ebrencs

Andrea Gas, estudiant: "Pel projecte de FRONT he descobert que el meu besavi va lluitar a la batalla de Brunete"

Alumnes a la projecció d'un documental a Tortosa en la mostra de cinema FRONT
Alumnes a la projecció d'un documental a Tortosa en la mostra de cinema FRONT | Anna Ferràs
Aguaita
28 de setembre del 2023
Actualitzat a les 11:58h
Enguany, la mostradecinemaFRONT ha fet arribar el cinema sobre memòriahistòrica a les noves generacions amb la projecció d'un documental a centenars d'alumnes ebrencs de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat. El projecte s'ha treballat conjuntament amb el grup de docents DEMD-Ebre i el portalPortesdeMemòria, el departamentd'Educació i de MemorialDemocràtic.

Com apunta la codirectora de la mostra, ElisendaTrilla, el projecte busca apropar-los uns fets que a les noves generacions els queden molt lluny, despertar curiositat i aportar coneixements sobre un conflicte que va passar a casa seua i que va impactar en els seus avantpassats.

AndreaGas, estudiant de l'IESRoquetes és una de les alumnes que ha vist el documental de Varela, 'Uncieloimpasible' este dimecres en la tercera projecció i debat que s'ha fet a l'AuditoriFelipPedrell de Tortosa. Abans s'ha projectat a Gandesa i a Amposta i dijous es farà a Mórad'Ebre. La iniciativa va provocar una conversa a casa i que la seva família li anomenés el besavi i la seua participació en la Batallade Brunete, sobre la qual es basa l'obra de David Varela. "Em van explicar una mica la història i et toca perquè et pares a pensar que un familiar teu, molt proper, ha estat en aquesta batalla i ha patit tot això: les seves condicions i tot el que van haver de lluitar", ha reflexionat Gas.

L'alumna reconeix que sap de la GuerraCivilespanyola i el que va passar a les Terresdel'Ebre, però ara "ha sentit empatia", com pretén 'Un cielo impasible'. Gas celebra que se'ls apropen i expliquen tots aquells fets. "És la història del lloc on estem vivint i són fets que continuen en la nostra cultura. Està bé anar recordant-ho", ha apuntat.

Des del festival estan molt satisfets amb la participació en el projecte per part dels centres educatius i la iniciativa ha estat celebrada pels docents perquè aconsegueix "atreure l'atenció" i "mantenir viva la flama de la memòria". MontsePerelló, directora dels serveis territorials d'Educació a les Terres de l'Ebre, ha remarcat que s'ha contribuït a fer "taca d'oli" i acabar amb la memòria "silenciada" per tantes i tantes generacions a les quals no se'ls ha contat. "És perfecta la iniciativa perquè permet continuar treballant-ho a l'aula després de visualitzar la pel·lícula", ha recordat Perelló.

Tortosa ha estat la primera edició en què forma part de les seus d'acollida de FRONT i la tinent d'alcalde MarLleixà ha celebrat que s'hagin programat a la ciutat moltes activitats de la mostra de cinema, amb visionaments i taules de pensament sobre la qüestió. "Aquesta aposta per ser partícip, per tot el que va passar aquí, ha de continuar sent, de repensar, de reflexionar i veure què ens va passar per evitar-ho en el present", ha defensat la regidora. "Era una assignatura pendent, hem posat fil a l'agulla i continuarem apostant-hi", ha conclòs.

FRONT, mostra internacional de cinema de Conflicte i Pau és un projecte de Produccions Saurines i Bluverd Comunicació per "portar el cinema a les poblacions on es va desenvolupar la Batalla de l'Ebre i promoure la reflexió sobre els conflictes - del passat i del present, pròxims i llunyans - a través de l'audiovisual".