El FesticAM programa 18 propostes multidisciplinàries per celebrar els 10 anys

El Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta oferirà propostes nacionals i internacionals per obrir l’accés i la participació a la cultura, del 2 al 8 d’octubre

Enguany,el FesticAM d'Amposta arriba a la desena edició
Enguany,el FesticAM d'Amposta arriba a la desena edició | Ajuntament d'Amposta
Aguaita
21 de setembre del 2023
Actualitzat a les 10:35h
El FestivalInternacionaldeTeatreiCircd’Amposta, més conegut com a FesticAM, es prepara per a la seua edició més especial, del 2 al 8 d’octubre. La capital del Montsià es tornarà a convertir en l’epicentre de les artsdecarrer en esta desena edició, on s’han programat 18propostes, entre les quals n’hi ha cincinternacionals, en diferents espais de la ciutat. La regidora de Cultura i Memòria Històrica, InésMartí, ha declarat que "estem molt orgullosos de poder celebrar 10 edicions del FesticAM, un festival que no només fa créixer el nom d’Amposta com a ciutat de referència, sinó que apropa el teatre i el circ a totes les persones". Per la seua banda, el director del FesticAM, JordiPríncep, explicava que el festival es troba enmig d’un canvi de paradigma on el públic passa a ser el protagonista: "Fa unes dècades es defensava l’accés dels públics a la cultura i ara, a més, volem construir l’accés a la participació de les pràctiques culturals".

Entre les novetats d’esta desena edició destaca un taller d’arts escèniques intergeneracional a càrrec de l’EscoladeTeatreiCircd’Amposta. La regidora de Cultura explicava que "des de fa uns anys vam fer una aposta per portar el festival als centres educatius i ara afegim un taller híbrid entre persones grans i alumnes de sisè de primària de l’EscolaSorianoMontagut". Una prova pilot intergeneracional que aprofitarà l’activitat del CasalcívicRuizSalgado, el dijous 5, per crear sinergies entre grans i menuts. Una altra de les novetats serà l’espectacle de circ "Pètals" de Mamen Alcázar, que portarà les acrobàcies del circ a un escenari inexplorat: l’Església del PobleNoudelDelta.

Enguany, l’espectacle de circ "Desprovisto" de la companyia murciana Uparte inaugurarà la desena edició del FesticAM, el divendres 6 a les 22 hores, a la plaça de l’Ajuntament. La dansa urbana "D2N2" dels BrodasBros i l’espectacle "Potsernohihafinal" del CircPistolet aproparan la cultura als centres educatius, els dos primers dies. Ara bé, els protagonistes de muntar un xou al carrer seran la companyialituanaAdrianSchvarzstein amb "TheGreenman", diumenge al migdia i a la tarda; els AlwaysDrinkingMarchingBand amb la música d’"Elcarrerésnostre!", dissabte i diumenge; o la instal·lació interactiva per experimentar amb el so "Orkestrònia", de Cia. LaCresta. Altres espectacles destacats són els que oferiran CirqueEntreNous (França), JusteIci (França), JessicaArpin (Brasil), MaiteGuevara (País Basc), JimenaCavalleti (Argentina), Nueveuno (Madrid) o les catalanes Katakrak, Sientalacabeza, Pakipaya i les locals Batukeem i l’EscoladeTeatreiCirc d’Amposta.

L’entrada a tots els espectacles i tallers és gratuïta. Només s’haurà de reservar entrada per als espectacles en espais d’aforament limitat a la pàgina web de l’Ajuntament d’Amposta. El FesticAM segueix alineat amb el projecte Amposta Ciutat Diversa pensant en l’accessibilitat de tots els públics i col·lectius. Alhora, des del 2021 forma part de la xarxa REDESCENA.

10 anys de FesticAM


El Festival Internacional de Teatre i Circ d’Amposta va néixer fa una dècada amb la vocació de ser un festival d’arts de carrer i en viu per a tots els públics. En aquests 10 anys, s’han programat 290 hores d’arts de carrer de 132 companyies d’11 nacionalitats diferents i 10 comunitats autònomes d’arreu de l’Estat. Entre l’àmplia gamma d’espectacles, s’han portat actuacions de circ, teatre, dansa, clown, instal·lacions artístiques en tota la seva diversitat de disciplines. A més, des de l’organització han col·laborat amb tots els centres educatius d’Amposta i entitats i empreses de tota mena, des d’ESARDI, el Centre d’Art Lo Pati, La Lira, La Filha, Batukeem, Lo Minotaure, Engalanats, l’Associació de Venedors del Mercat, el VAG, Lo Pati, APASA o, entre altres, la Fundació Mercè Pla de Tortosa.