1 de 10
EMERGÈNCIES

Les sirenes d'alerta de risc químic sonaran este dimecres a les Terres de l'Ebre

El simulacre començarà a les 11 del matí i no és necessari confinar-se

Nou simulacre d'alerta de Risc Químic programat per este dimecres a les Terres de l'Ebre | ACN
per Aguaita.cat, Terres de l'Ebre | 19 de setembre de 2023 a les 10:20 |
El proper dimecres 20 de setembre sonaran de nou les sirenes d'avís de risc químic. És la primera prova que es duu a terme des de l'any 2019, abans de l'accident d'IQOXE, al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. Serà una prova combinada amb les alertes als mòbils, que arribaran a més gent tot i que s'han instal·lat 12 noves sirenes als municipis de Salou, Reus, Vila-seca i Tarragona. En total, 52 sirenes -3 de les quals a Flix i Camp-Redó (Tortosa)- es posaran en marxa a les 11 del matí.

La prova s'engega ara després de tota la reformulació del sistema d'alerta d'emergències i que ha comptat amb diferents campanyes de divulgació. Es fa per "transmetre seguretat" a la ciutadania i per tal que aquesta -uns 200.000 habitants, en la zona d'influència- "reconegui aquests sons". El confinament no és obligatori, si bé 9.000 alumnes de 16 centres d'ensenyament faran pràctica de confinament.


Els municipis amb sirenes al Camp de Tarragona són Constantí, els Garidells, la Pobla Mafumet, Tarragona, Vilallonga del Camp, el Morell, Salou, Vila-seca, Reus, els Pallaresos, la Canonja, i Perafort, que són les localitats amb indústries regides per la directiva Seveso. A més, tot i que no tenen sirena, se sentiran també als termes del Catllar i de la Secuita.

Serà la primera prova territorialitzada, a diferència de les anteriors, i es treballarà des de Protecció Civil "com si fos un cas d'emergència real". Serà una nova prova del sistema d'alertes als mòbils, que en anteriors simulacres havia patit algunes incidències per no arribar a alguns terminals.

 

Tres sons intermitents i un per acabar

El so d'inici de la prova de sirenes seran tres senyals d'un minut de durada, separats per silencis de cinc segons. En acabar, el so de fi d'alerta és un senyal continu de 30 segons de durada. Les mesures d'autoprotecció per poder practicar, en cas que es vulgui, són: tancar-se a casa o a un edifici proper (habitacions interiors, preferiblement), aturar els sistemes de climatització, no anar a buscar els infants a l'escola, informar-se a través de les xarxes socials oficials, i no sortir fins que no ho comuniquin les autoritats o fins que no s'escolti el senyal de final de l'alerta.
 

 

Participació