L’alcalde d’Alcanar demana revertir el model urbanístic per evitar més danys per pluges torrencials

“Tenim un problema greu amb edificis enmig de barrancs”, avisa Roig, que lamenta els tres aiguats viscuts des del 2018

Veïns d'Alcanar retiren aigua i fang acumulat al Passeig Marítim
Veïns d'Alcanar retiren aigua i fang acumulat al Passeig Marítim | Mar Rovira
Aguaita.cat
03 de setembre del 2023
Actualitzat a les 14:55h
L’alcalded’Alcanar, JoanRoig, insta la Generalitat a afrontar un estudi acurat per revertir el modelurbanístic actual. “Tenim plans urbanístics de fa molt temps, que es van desenvolupar de froma descontrolada, sense criteris meteorològics prou rigorosos”, ha avisat Roig este diumenge en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha demanat crear una comissió d’experts “per estudiar un problema que és molt greu”. “I més enllà d’estudiar, cal actuar”, ha afegit. Roig ha lamentat que “antigament es va fer una lectura errònia de l’urbanisme, amb edifis enmig de barrancs i lleres” i ha recordat que aquest és el tercer aiguat que viu el municipi des del 2018. “Si no actuem, ens tornarem a trobar el mateix problema molt aviat”, ha dit.

Roig ha explicat que la pluja torrencial d’este cap de setmana s’ha endut per davant algunes actuacions que el municipi havia impulsat per resoldre desperfectes causats pels aiguats del setembre del 2021. L’alcalde ha ressaltat que la situació que viu Alcanar és “extraordinària” i s’ha mostrat “preocupat” per l’acumulació d’episodis meteorològics violents.

El batlle ha assegurat que l’Ajuntament ha hagut d’assumir un gran esforç econòmic per afrontar els temporals dels últims cinc anys, que han deixat les finances “en situació desastrosa”. Per això ha demanat a la Generaitat que, a part d’afrontar una revisió urbanística, també facilite ajudeseconòmiques.

Un reclam que també ha fet l’alcaldessa de l’AmetlladeMar (Baix Ebre), EvadelAmo, que ha criticat la “desorganització” que hi ha entre administracions per tramitar aquestes ajudes. Del Amo ha demanat “una xarxa eficient” per canalitzar el suport econòmic, “especialment als municipis petits que cada vegada estan més afectats per temporals d’aigua i del mar”. “Si no s’acceleren els procediments, costa molt afrontar els desperfectes amb recursos propis”, ha afegit.
 
Prèviament, el consellerd’Interior, JoanIgnasiElena ha apuntat des de la mateixa emissora que fenòmens com el d’este diumenge “obliguen a fer una reflexió”, també en l’àmbit urbanístic. “Però cal ser conscients que són zones on viu molta gent”, ha precisat, tot assenyalant la complexitat de revertir zones habitades. Elena ha destacat la importància de treballar aquestes fenòmens “amb molta anticipació” i ha agraït la tasca dels serveis d’emergències, “que estaven tots preparats per actuar amb màxima energia”.
 

El temporal engoleix la platja d'Alcanar Foto: Mar Rovira