Farrés, uns dels últims Biberons supervivent: «Ja era hora que el joves es moguessen"

Pàndols torna a estremir-se recordant les víctimes en el punt on va iniciar-se la Batalla de l'Ebre fa 85 anys

Salvador Farrés i la seua família, este dimarts a Pàndols.
Salvador Farrés i la seua família, este dimarts a Pàndols. | ACN (Anna Ferràs)
Nació
25 de juliol del 2023
Actualitzat a les 17:25h
Salvador Farrés ha sigut l'únic combatent de la Lleva del Biberó supervivent de la Batalla de l'Ebre que ha assistit a l'acte de commemoració del 85è aniversari de l'inici del cruent i decidiu combat. Té 102 anys i prou salut i ganes enormes per tornar cada any a la Cota 705 de la Serra de Pàndols, al Monument de la Pau que van aixecar fa 24 anys els Biberons dels dos bàndols al Pinell de Brai. Este dimarts un grup de joves que participen en un camp de treball de Caseres han donat veu als supervivents. "Amb 15, 16 i 17 anys recuperem trinxeres quan fa 85 anys, joves de la mateixa edat estàveu lluitant i morint a l'Ebre", han apuntat. "Ja era hora que es moguessen i ho coneguessen", ha agraït l'excombatent.

Un vent fresc i de cops forts ha camuflat la calor sufocant habitual cada 25 de juliol, a la cota 705 de la serra de Pàndols. Des de fa prop d'un quart de segle, en este cim s'hi erigix el Monument de la Pau que combatents supervivents de Lleva del Biberó dels dos bàndols, republicans i nacionals, van aixecar per reivindicar la pau.

Este dimarts es compleixen 85 anys de l'inici de la batalla més cruenta i dura de la guerra civil espanyola. Només entorn de Pàndols es calcula que hi van morir 30.000 persones, com s'ha recordat. De les veus dels que en van sobreviure avui només se n'han pogut escoltar dos, les de Miquel Morera, que les ha fet arribar escrites, i les de Salvador Farrés. Les seues paraules les han llegit dos adolescents que participen en el camp de treball de Caseres, recuperant l'emplaçament de trinxeres de les Puntes de Milet. Dos de les joves participants també han llegit un escrit d'agraïment a les víctimes i supervivents del conflicte bèl·lic.

El paral·lelisme de les vides d'uns i altres els ha impactat. Mentre estos joves d'entre 15 i 17 anys netegen trinxeres, joves de la seua mateixa edat hi lluitaven i hi morien fa 85 anys. "Els queda tan lluny la transició i la guerra civil com a la nostra generació la Segona Guerra Mundial. Hem d'involucrar-los perquè els valors perduren, sobretot davant de l'amenaça real actual", ha defensat Cinta Farnós, presidenta del Consorci Memorial per la Batalla de l'Ebre (COMEBE).

Que treballen la història amb les mans és una bona manera d'aconseguir-ho. "Ens alegrem de treballar en una trinxera per preservar el record d'aquells que ja no estan", han dit les noies. "Donem les gràcies per esta oportunitat i d'aprendre de la nostra història", han afegit. Els joves que arribaven a la serra de Pàndols fa 85 anys eren tan inexperts com els d'ara, però els enviaven a fer la guerra. L'única instrucció que van rebre abans, com s'ha destacat en l'acte, la van fer amb una granera. Tot seguit van venir les armes reals. Quan va arribar al combat, Farrés va pensar que "podia caure o que podia escapar corrent", però ara es queda amb les emocions, que no s'obliden, i amb l'agraïment de ser on és.

Els joves han pogut parlar i dialogar amb ell, un Biberó de 102 anys, que amb l'edat d'ells va lluitar una guerra. Després d'escoltar-los i de veure's envoltat per la curiositat de tots ells, Farrés ha destacat que hagen participat de l'acte de commemoració i que "per fi es moguen per conèixer què va passar" a Pàndols, a la Terra Alta i a les Terres de l'Ebre. "Amb tota esta companyia, és maquíssim. Avui jo no podré dormir de pensar que tothom m'estima tant", ha remarcat el Biberó.