Roigé replica a l'alcalde de Tortosa que la compra de la Clínica Terres de l'Ebre només requerix l'aval del ple

La cap de l'oposició diu que el centre podrà autofinançar l'operació i que deixa 14 MEUR a la tresoreria municipal

Roigé, a la sala de premsa amb els regidors Jordi Sorolla i Òscar Ologaray.
Roigé, a la sala de premsa amb els regidors Jordi Sorolla i Òscar Ologaray. | ACN (Jordi Marsal)
Redacció
11 de juliol del 2023
Actualitzat a les 16:45h
La portaveu de Junts per Tortosa i actual cap de l'oposició, Meritxell Roigé, ha replicat a l'alcalde, Jordi Jordan, que l'operació de compra de la Clínica Terres de l'Ebre només requerirà l'aval del ple municipal perquè la mateixa societat gestora contracte un préstec de 4 milions d'euros. Roigé ha respost així a les declaracions de Jordan en una entrevista a l'ACN, anunciant la necessitat de portar al ple una modificació pressupostària urgent per poder executar l'operació compromesa fa deu anys i evitar el pagament d'interessos de demora. Ha explicat que va convocar el consell d'administració a finals de juny per tancar una compra que, afirma, la pròpia activitat del centre permetrà finançar sense necessitat d'aportar més recursos.

La situació financera de l'Ajuntament i les carpetes pendents en este àmbit va ser un dels retrets que Jordan va llençar a la seva antecessora al càrrec. Especialment pel fet, va assegurar, que el govern de Roigé ajornés el pagament del segon pagament de l'operació de compra del centre sanitari -amb un cost total de 6,5 milions d'euros, 2,5 dels quals s'han anat pagant al llarg de deu anys- i dixés la patata calenta sobre la taula del nou alcalde.

La cap de l'oposició, però, s'ha mostrat taxativa al respecte, arribant a exigir al nou alcalde una "rectificació" de les seues afirmacions. "És fals. No és veritat que s'ha de fer una modificació pressupostària", ha rebatut. Segons ha assegurat, el segon pagament s'executarà "a través d'un préstec que farà la pròpia clínica" i es retornarà amb els ingressos de la seua "activitat pròpia". Un tràmit, ha precisat, per al qual es requerix l'aval aprovat pel ple "aprovat per majoria".

El termini per executar l'operació, ha reconegut, vencia este passat mes de juny. En este  sentit, Roigé, que afirma encara mantenir el càrrec de presidenta de l'entitat empresarial municipal Tortosa Salut SL, va convocar una reunió del consell d'administració el dia 23, "a instàncies de l'alcalde", per poder encarrilar definitivament l'operació acordada fa una dècada. "Des de llavors, l'actual govern no ha fet res", ha retret, tot responsabilitzant-lo de que s'hagen d'arribar a pagar interessos de demora.

Polèmica per l'estat de la caixa

Roigé ha volgut també treure pit de la situació financera en la qual el seu govern ha dixat les arques municipals. El nou alcalde apuntava, en declaracions a l'ACN, que la situació de la caixa no era tan "triomfalista" com pretenia vendre Junts, especialment després de pressupostos prorrogats i un increment dels interessos. En este aspecte, la cap de l'oposició ha assegurat que van dxar a la caixa un romanent de tresoreria de 12,46 milions d'euros al consistori i 1,8 milions més a les diferents empreses municipals.

També ha xifrat en 14,71 milions les subvencions concedides al consistori -principalment del Fons Next Generation UE i de l'Estat- per a diversos projectes gestionats per l'anterior govern. "Volem que les executen ja: les vam treballar nosaltres i no volem que es perden recursos", ha declarat. Al mateix temps, ha xifrat en 30,32 milions d'euros el deute net que dixen a l'Ajuntament, amb una reducció de 16,5 milions respecte el govern encapçalat per PSC, ICV i ERC que va sortir l'any 2007, a qui ha acusat d'haver incrementat en 17,6 milions d'euros l'endeutament.

Roigé, a més, s'ha referit a l'esborrament de correus electrònics d'alcaldia, entre d'altres obstacles en el procés de traspàs, que va denunciar Jordan en l'entrevista a l'ACN. "Estem a disposició del que puguen necessitar. Els correus d'alcaldia no són documents. Tota la documentació està en expedients i ho tenen al seu abast. Si tenen necessitat i no troben alguna cosa, que ens ho demanen, no tenim cap problema a dir on són les coses. Està tot i cada departament té els seus expedients. Està tot a la xarxa. Estem al 2023: no depèn tot dels correus electrònics", ha respost.

Segons ha apuntat, el traspàs que va efectuar amb Jordan va ser "de més de 20 minuts" i, ha precisat, "l'alcalde va arribar tard". Novament, ha recorregut al passat i l'ha contraposant amb el del socialista Joan Sabaté amb Ferran Bel l'any 2007, "que va ser de cinc minuts i no va haver traspàs de cap tema". "Jo vaig traspassar totes les àrees i regidories quins eren els temes pendents i en tràmit, que es calia fer algun a cosa urgent, començant per la Clínica Terres de l'Ebre, que ja coneixien tots", ha tancat l'exalcaldessa.