Ascó I es reconnecta a la xarxa elèctrica després de finalitzar la 29a recàrrega de combustible

La planta es prepara per operar a llarg termini durant nou este cicle un cop arribe als 40 anys de funcionament

Central Nuclear d'Ascó a la Ribera d'Ebre
Central Nuclear d'Ascó a la Ribera d'Ebre | Cedida
Redacció
16 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:16h
La unitat I de la central nuclear d'Ascó es va reconnectar novament a la xarxa elèctrica este dijous poc abans de les onze de la nit després de finalitzar la 29a recàrrega de combustible. El gestor de la planta atòmica, ANAV; ha destinat 27,6 milions d'euros a l'operació contractant temporalment 1.100 treballadors. S'han renovat 60 dels 156 elements que conformen el nucli i s'ha inspeccionat el circuit primari, d'acord el Consell de Seguretat Nuclear i l'autorització d'explotació vigent, com a "context d'entrada de la planta en operació a llarg termini" a partir d'este nou cicle d'operació, el trentè, quan complisca els 40 anys de funcionament.

També s'ha inspeccionat també, amb corrents induïts complementaris i de forma visual, les penetracions de la instrumentació a l'intern inferior del vas del reactor, les soldadures -amb una inspecció volumètrica mecanitzada-, els vas mitjançant un equip submarí i, remotament, l'exterior de la tampa del vas.

Altres treballs significatius han estat la revisió dels segells de dos de les tres bombes de refrigerant del reactor, la substitució del sistema de pesatge, control i regulació de la grua polar i, ja al circuit secundari, la neteja dels circuits d'oli de lubricació i tancaments del turbogrup. A la part elèctrica de la instal·lació s'ha procedit a la revisió completa del rotor de l'alternador principal i de l'excitatriu i s'han dut a terme activitats de manteniment als generadors dièsel de seguretat, entre els quals destaca la substitució del regulador de tensió del generador 'A' i la substitució d'un motor del generador 'B'.

Així mateix, ANAV ha aprofitat esta parada per a dur a terme fins a 13.000 ordres de treball i incorporar 30 modificacions de disseny físiques i onze modificacions de software informàtic relacionades amb diferents sistemes de la central per afrontar l'esmentada entrada de la planta a l'operació a llarg termini.

Al mes d'octubre, està prevista la pròxima parada a la unitat II de la central nuclear d'Ascó per efectuar la 28a recàrrega de combustible.