1 de 10
Ensenyament

Tot a punt per a la selectivitat 2023: això és el que has de saber sobre les PAU

Des d'este dimecres fins al divendres tenen lloc les Proves d'Accés a la Universitat, que mantenen l'estratègia per prioritzar els enunciats en català

Una estudiant en una aula de la URV per fer les PAU el juny del 2022. | ACN
per Martí Oliver, Barcelona | 6 de juny de 2023 a les 17:35 |
Som a la segona setmana de juny i, com és habitual, també som en setmana de selectivitat. Des d'este dimecres 7 de juny i fins divendres 9 de juny, els 41.877 alumnes matriculats a les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) es juguen aconseguir una plaça al sistema universitari. En concret, estos tres dies està en joc un 40% de la nota, que complementa el 60% restant de la puntuació, provinent dels dos anys del batxillerat. L'estratègia per prioritzar el català, l'estabilitat en el format són les principals novetats de les proves d'enguany, que es fan amb el format prepandèmic de tres dies i superen el rècord d'inscrits de l'any passat. Les PAU també continuen amb el model d'exàmens de retenció memorística a l'aguait de la transició cap a un model competencial de cara als pròxims cursos, pendents del que marquen les eleccions espanyoles. L'any passat el 97% dels alumnes va triar fer les PAU amb els enunciats en català. Tot i això, una de les incògnites de la selectivitat era saber si el Govern mantindria les mesures per protegir el català o impulsaria una nova estratègia. En este sentit, el Departament d'Universitats ha descartat les proves pilot fetes –que involucrava escanejar un codi QR– per les complicacions tècniques i ha optat per mantenir el sistema estrenat el 2022 per fer front a la nul·litat del TSJC respecte a les instruccions de repartiment del 2021. En la prova inicial del primer dia es facilitarà un formulari per escollir la llengua amb què l'alumne vol que se li repartisquen totes les proves, excepte en les matèries específiques de llengua. 
 

Formulari per escollir la llengua dels enunciats de les PAU by Naciodigital on Scribd

Quan comença la selectivitat?

Les Proves d'Accés a la Universitat es fan en l'habitual segona setmana de juny en el format prepandèmic de tres dies. En concret són el dimecres 7 de juny, el dijous vuit de juny i el divendres 9 de juny. El primer examen serà este dimecres 7 de juny a les 9 del matí i s'allarguen fins al divendres 9 de juny a les 16:30. Els resultats de les PAU es podran consultar a partir del dijous 22 de juny.  


Dimecres 7 de juny


9 h-10.30 h: Llengua castellana i literatura
12 h-13.30 h: Llengua estrangera
15 h-16.30 h: Anàlisi musical / Cultura audiovisual / Ciències de la terra i de medi ambient / Física / Geografia

Dijous 8 de juny


9 h-10.30 h: Història
12 h-13.30 h: Dibuix artístic / Llatí / Matemàtiques 
15 h-16.30 h: Dibuix Tècnic / Història de l'art / Literatura castellana / Química / Història de la filosofia

Divendres 9 de juny


9 h-10.30 h: Llengua catalana i literatura
12 h-13.30 h: Electrotècnica / Grec / Fonaments de les arts / Matemàtiques aplicades a les ciències socials
15 h-16.30 h: Biologia / Disseny/ Economia de l'empresa / Literatura catalana

Com funcionen les PAU? 

Es dividixen en dos fases: la fase general -obligatòria i que consta d'un total de cinc exàmens- i la fase específica -voluntària i que servix per pujar nota-. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera i Història) i una matèria a escollir entre les matèries comunes d'opció del batxillerat. Així, els estudiants poden escollir entre Fonaments de les arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les ciències socials. En la fase específica els estudiants es poden examinar de fins a tres assignatures, però només es comptabilitzen els dos millors resultats.

On es farà la selectivitat?

Els alumnes faran les proves dividits en 211 tribunals, quatre més que l'any passat. Els tribunals es distribuïxen en 33 ciutats principalment entre els campus universitaris de la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL) i Universitat Rovira i Virgili (URV).

Fins quan dura la nota?

La validesa de la qualificació varia entre la fase general i la fase específica. En el cas de la fase general de les PAU és indefinida. Pel que fa a les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica, caduquen al cap de dos anys.

És obligatori presentar-se als exàmens? 

Cal diferenciar entre si són exàmens de fase general o de fase específica. Només és obligatori presentar-se a la fase general, on els resultats determinen el resultat de la prova d’accés, requisit necessari per accedir a la universitat, i per tant és obligatori realitzar tots els exàmens de les matèries comunes. Totes les proves tenen una durada de 90 minuts, amb un descans mínim de mitja hora entre proves. Els alumnes que presentin necessitats específiques de suport educatiu (com ara el TDAH o altres trastorns d'aprenentatge), amb una discapacitat de més d'un 33% o dislèxia tindran 30 minuts més per fer els exàmens. En els casos de dislèxia també es reduïx la penalització per les faltes d'ortografia.

Quan es pot fer la preinscripció universitària?

Des d'este dimarts 6 de juny ja es pot fer la preinscripció universitària que estarà obert fins al divendres 30 de juny. La preinscripció s'ha de fer a través del Portal d'Accés a la Universitat amb la documentació corresponent. Els resultats de la primera assignació de places als graus universitaris es faran el dimecres 12 de juliol

 

Participació