1 de 10

Els resultats electorals dixen oberts els pactes entre ERC, PSC i Junts a la Diputació de Tarragona

Els socialistes neguen que hi haja un acord tancat amb Junts per Catalunya

L'últim plenari del mandat 2019-2023 de la Diputació de Tarragona. | Redacció
per Redacció, Tarragona | 2 de juny de 2023 a les 16:28 |
Les eleccions municipals del passat 28-M han posicionat ERC, PSC i Junts per Catalunya com les tres forces més votades a la Diputació de Tarragona. Tot i que els republicans van guanyar en vots, van empatar amb els socialistes amb nou diputats cadascun. Una situació que els obliga a crear aliances amb altres formacions per aconseguir la presidència. Segons fonts consultades per l'ACN, Junts seria qui desencallaria l'aritmètica. De moment, cap formació vol fer declaracions públiques, però coincidixen a afirmar que les negociacions es mantenen obertes i que no hi ha cap pacte tancat. Asseguren que les eleccions generals ho han canviat tot i que estan a l'espera que es constituïsquen els ajuntaments i es nomenen els diputats provincials.

Les tres formacions es mantenen a l'expectativa de saber què passarà el pròxim 17 de juny, quan s'han de constituir els futurs ajuntaments. Mentre que a Tarragona tot apunta a que els socialistes governaran en solitari -almenys a curt i mig termini-, a Reus la fotografia és una altra. PSC i Ara Reus han anunciat un pacte de govern, tot i que no es tanquen a ampliar-lo a altres partits per garantir l'estabilitat. Un acord que suma 10 dels 27 escons.


D'altra banda, fonts de Junts han confirmat que la formació estaria negociant amb ERC per formar govern a la capital de Baix Camp. La previsió és que també s'hi sumen els dos regidors de la CUP i que el PP els done suport el dia de la investidura, tot i mantenir-se a l'oposició. Un plantejament que no veuen amb bons ulls certs representants de Junts al Camp de Tarragona. I és que, tal com ja va passar l'any 2019, les aliances que s'adoptin a Reus poden tenir un impacte directe en la configuració de l'ens supramunicipal.

Major prudència arran de les eleccions generals

L'anunci de les eleccions generals també ha sumat una nova peça a tenir en compte a escala local i, sobretot, a les Diputacions. A Tarragona, Junts i PSC coincidixen, en què és molt aviat per negociar i tancar pactes. Fonts socialistes han negat que hi haja un pacte amb Junts, però no tanquen la porta a que siga una realitat. De fet, consideren que els futurs acords es troben entre Junts amb ERC, o bé entre Junts amb PSC.

De moment, este divendres s'ha celebrat l'últim ple ordinari del mandat 2019-2023 a la Diputació de Tarragona. Una trobada, en què els diputats han aprofitat per acomiadar-se i dir unes últimes paraules. La majoria de representants han celebrat la bona entesa entre les diferents formacions polítiques, sobretot, en un mandat complicat, marcat per la pandèmia i les tempestes. Finalment, el plenari s'ha posat dempeus per acomiadar a la secretaria general de la institució qui dixa el càrrec per jubilació, després de prop de 40 anys dedicats a l'administració.

 

Participació