1 de 10
SALUT

Les infermeres alerten que el consum de «vapejadors» entre els joves afecta el creixement del cervell

Prop del 60% dels fumadors consumix cigarretes electròniques a Tarragona i l'Ebre

Un home expira el vapor d'una cigarreta electrònica. | Josep Lluís Escudero Pla
per Redacció, Tarragona | 26 de maig de 2023 a les 17:22 |
El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) alerta dels riscos que els infants i joves consumisquen cigarretes electròniques. Molts d'estos aparells, coneguts com a "vapejadors", contenen nicotina, una substància "altament additiva i nociva" i que afecta el desenvolupament del cervell que es forma fins als 25 anys.

CODITA alerta "del perill per a salut" que suposen les e-cigarretes i de l'augment del seu consum entre nens, adolescents i joves. Fer-ne ús també incrementa "les probabilitats de fumar" cigarretes convencionals en el futur. Entre la població fumadora més gran de 15 anys del Camp de Tarragona, un 61,8% consumeix cigarretes electròniques. El percentatge és del 57,4% a les Terres de l'Ebre.


El Col·legi d'Infermeres i Infermers de Tarragona recorda que el percentatge de població fumadora de més de 15 anys que fa ús de les cigarretes electròniques a Catalunya és del 77,1% (enquesta ESCA Catalunya 2021-22), i que el 20,8% dels joves (entre 14 i 18 anys) que fumen, consumixen "vapejadors", segons una enquesta estatal recent de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària.

CODITA denuncia les campanyes publicitàries amb dispositius atractius i amb diferents sabors per afavorir el consum de les cigarretes electròniques entre els més joves i assenyalen com a exemple el "vídeo viral" d'una nena de 9 anys a qui han regalat diversos "vapejadors" per a la seua primera comunió.

 

Participació