L'Hospital Verge de la Cinta crea la primera Unitat de Diabetis Pediàtrica de les Terres de l'Ebre

Més de setanta famílies es beneficiaran de la Unitat de Diabetis Pediàtrica de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta

Dos pacients de la Unitat de Diabetis Pediàtrica de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa
Dos pacients de la Unitat de Diabetis Pediàtrica de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa | ICS Ebre
Aguaita.cat
26 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:21h
L'HospitaldeTortosaVergedelaCinta crea la primera UnitatdeDiabetisPediàtrica de les Terresdel'Ebre. La diabetis és la malaltia endocrina més comuna en la infància i al territori es diagnostiquen uns deu casos nous cada any.

L'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta ha posat en marxa, este mes de maig, la primera Unitat de Diabetis Pediàtrica de les Terres de l'Ebre. L'objectiu és millorar l'atenció dels pacients pediàtrics amb diabetis mellitus, una malaltia crònica que afecta la producció d'insulina del pàncrees, l'hormona encarregada de regular els nivells de glucosa a l'organisme. Actualment, la consulta d'endocrinologia infantil té vora setanta pacients amb diabetis mellitus que es podran atendre en esta nova Unitat.

El Servei Català de la Salut va implementar el 2019 el Programa d'harmonització de productes sanitaris relacionats amb el monitoratge continu de glucosa. Gràcies a aquest Programa, els pacients amb diabetis mellitus atesos al Servei de Pediatria de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta van poder rebre, amb finançament públic, sensorsdemonitoratge continu de glucosa. Esta tecnologia permet que els pacients coneguen, en temps real, el seu perfil glucèmic, reduint el nombre de punxades necessàries per a conèixer els nivells de glucosa en sang. La implantació de la teràpia de bombes d'insulina també ha millorat el control metabòlic de la malaltia i ha reduït el nombre de punxades.

Els dispositius han permès, per tant, millorar la qualitat de vida dels infants atesos, però també han incrementat la demanda assistencial per part de les seves famílies. Per tal de satisfer esta nova demanda, ha estat necessari crear la Unitat de Diabetis Pediàtrica.
 
La Unitat està formada per especialistes en endocrinologia infantil, infermeres educadores en diabetis i nutricionistes, la qual cosa permet un abordatge integral de la malaltia. EsterValls, infermeraeducadora en diabetis, recorda que "es tracta d'ajudar al pacient i al seu entorn a conviure amb la malaltia. Per això és important que reben educació sanitària, sobretot durant l'adolescència. Des del Servei els donem les eines perquè gestionen la diabetis de manera autònoma".
 
El propòsit de la Unitat de Diabetis Pediàtrica és proporcionar als infants i adolescents amb diabetis mellitus de les Terres de l'Ebre una atenció propera i de qualitat. Segons BertaSoler, pediatra referentendiabetis: "La Unitat permetrà als pacients rebre una atenció integral sense haver de traslladar-se fora del territori".
 
La Unitat de Diabetis Pediàtrica és un pas rellevant cap a una atenció sanitària més completa i personalitzada per als infants i adolescents amb diabetis mellitus a les Terres de l'Ebre. Esta iniciativa reflecteix l'aposta de l'Hospital per a millorar la qualitat de vida dels infants i joves atesos, així com de les seues famílies, oferint-los una atenció propera i de qualitat.