Els restauradors de la Ribera d'Ebre aprenen a innovar amb el producte local a Villa Retiro

Cinc restaurants de la comarca s'instruïxen en organització de sala, aparells i tècniques culinàries i maridatges

El professor de l'escola de Cuina de Villa Retiro de Xerta, Víctor Martínez, mostra productes amb els quals es poden treballar unes postres en la formació amb restauradors de la Ribera d'Ebre
El professor de l'escola de Cuina de Villa Retiro de Xerta, Víctor Martínez, mostra productes amb els quals es poden treballar unes postres en la formació amb restauradors de la Ribera d'Ebre | Anna Ferràs
Aguaita.cat
24 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:18h
Com "a la cuina mai en saps prou", segons MarcGaixet del restaurant de GarciaPasdel'Ase, els responsables de cincrestaurants de la Riberad'Ebre s'han format en un curs a mida a l'escola de VillaRetiro de Xerta (Baix Ebre), un dels establiments ebrencs amb una estrellaMichelin. Un dels professors, VíctorMartínez, els ha acompanyat per resoldre "dubtes, inquietuds i necessitats". La formació ha donat eines per millorar la innovació, l'ús de producte local - "la fortalesa de la restauració riberenca" -, així com en l'organització i coordinació de sala o els maridatges. Els restauradors han acabat el curs molt satisfets amb el resultat i instruïts per portar moltes novetats a les seves cuines i menjadors.

Com ha apuntat Víctor Martínez, professor de l'escola de cuina del restaurant Villa Retiro, als restauradors de la Ribera d'Ebre se'ls ha donat un cop de mà en aspectes com la innovació i l'organització, "intentant aclarir les seves inquietuds com a restauradors per encaminar-los". Vincula l'organització de la cuina i la sala, aprendre a maridar i a donar "tocs d'innovació" a la seva cuina amb noves tècniques ha estat la base del programa.
 
"Ells ja ho fan bé, però sempre es pot fer més ben fet i necessites coneixements diferents", ha apuntat Martínez. Amb el professor de cuina han treballat els productes de temporada, amb alguns productes específics de la Ribera d'Ebre com formatges de la zona, i també han treballat com adaptar els menús a intoleràncies o preferències dels clients.

Els restauradors han agraït l'oportunitat. Marc Gaixet, del restaurant Pas de l'Ase de Garcia, s'ha apuntat a la formació motivat per aprendre, sobretot en un lloc com Villa Retiro. Gaixet s'ha mostrat satisfet de tots els coneixements que s'endú, en tractament del producte, ús d'aparells innovadors i creativitat. "Nosaltres sempre fem el 'coulant' de xocolata i n'hem fet d'avellana. Et donen idees com que es pot fer amb altres coses com l'ametlla", ha exemplificat.

La formació forma part del programa Riberad'EbreViva del ConsellComarcal amb el qual des de fa anys es dona suport a les empreses dels sectors estratègics com l'agroalimentació, la restauració i el turisme i es busquen eines per millorar "la competitivitat" dels negocis i per "diferenciar-los". A més de la formació a Villa Retiro també se'n va fer enguany sobre càlcul de costos i escandalls.