Cada vegada que arriben insistents les onades de calor salta el nom d’un poble als informatius: Vinebre. Evidentment, hi ha raons que determinen que este indret a la ribera del riu Ebre a tocar de la nuclear d’Ascó aparega pintat de roig als mapes de temperatura. El primer motiu és ben poc científic: aquí hi ha una estació automàtica del Servei Metereològic de Catalunya, i a altres pobles veïns amb condicions similars, no, tot i que vaja per davant que la situació és ben equiparable.
El motiu real de la calorada ve determinat per les característiques topogràfiques de tota la zona, que per algun motiu s’anomena “la cubeta de Móra”. En castellà es fa més evident de què estem parlant: la olla de Móra. Res més que una caldera i així ho demostren les dades històriques: des del 2007 a Vinebre s’han superat 41 vegades els 40 graus de temperatura -sis dies seguits enguany-, i en 5 ocasions s’han sobrepassat els 43 graus. Estos cinc registres s’han donat en els últims sis anys.

- Vinebre, un dels municipis de la cubeta de Móra.
- Sílvia Berbís
És l’estació meteorològica catalana més càlida de manera regular. A Artés i a Alcarràs s’han superat els 43 graus tres vegades en el mateix període, des del 2007. Val a dir, això sí, que no ostenta el rècord màxim de temperatura, encara que s’hi queda a prop. La màxima registrada en este municipi, 43,6º, es va donar el 12 d’agost del 2022, i es va quedar a dos graus del rècord absolut de Catalunya, fixat en els 45,4º de Figueres –els Aspres del 18 de juliol del 2023.
La cubeta de Móra
Enguany no s’està fent més que confirmar la regularitat càlida de la zona. Els 42,9 ºC que es van registrar el 28 de juny -el primer dia de l'onada de calor- a Vinebre es van quedar a només dos dècimes del rècord absolut de temperatura a Catalunya un mes de juny. Este valor correspon als 43,1 graus assolits al pantà de Riba-roja d’Ebre, també a la Ribera d'Ebre, el 15 de juny de 2022. Però és que això no és casual. Riba-roja d’Ebre –on hi ha una altra de les 5 estacions del Meteocat a la comarca- també queda inclosa a l’anomenada cubeta de Móra: la caldera. “La cubeta de Móra és un element geogràfic, una depressió, que es dona quan el riu Ebre entra a Riba-roja d’Ebre, segueix per Flix, Ascó, Vinebre, Garcia, el pas de l’Ase, les dos Móres, Benissanet, Ginestar, Miravet, passa pel costat de Rasquera fins al pas de Barrufemes”, explica el degà de la Facultat de Turisme i Geografia de la URV, Òscar Saladié.
En esta depressió es donen les circumstàncies propícies per explicar el fenomen: “D’una banda ens trobem en una zona encaixada entre muntanyes, a més queda interior, per tant allunyada de l’efecte moderador del mar, i no es troba tan al nord com altres indrets de Catalunya, factors que determinen la seua climatologia amb altes temperatures a l’estiu, i també cal dir-ho, baixes a l’hivern per efecte de la inversió tèrmica”, apunta Saladié, membre també del grup de Recerca d'Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (Gratet) de la URV.
Marc Prohom, cap de Climatologia del Meteocat, també aporta l’argument científic de la topografia de la zona com a explicació del perquè Vinebre està assolint els màxims de calor: “La zona està ubicada en una mena de depressió i envoltada de serres de poca altura però suficients per evitar els fluxos de l'aire en situació d'estancament. Passaria el mateix a Móra d'Ebre, però allí no hi ha estació i no ho podem assegurar. Segurament a Móra la brisa de mar hi pot arribar millor també. Hi ha altres indrets on passa una cosa similar, com a Tremp i la cubeta de Tremp”, afirma.

- Alguns veïns a la piscina de Vinebre.
- Sílvia Berbís
Una calor seca
Mentrestant, a Vinebre se les empesquen com poden per suportar la calorada, que estos últims dies ja els ha fet encadenar sis jornades per damunt dels 40 graus. Es tracta però d'una calor seca, un aire ressec que a migdia deixa els carrers ben pelats de gent. L’embarcador del riu Ebre és un espai agradable on buscar-hi ombra, i la piscina municipal, considerada oficialment per la Generalitat com un refugi climàtic, és de les zones més concorregudes del poble. Les cases antigues, amb les parets ben dobles de pedra, garanteixen també certa frescor a l'interior. Els habitants hi estan acostumats, encara que amb el canvi climàtic les condicions son cada vegada més extremes. "El canvi climàtic afecta arreu, és general, no afecta més esta zona que una altra, el que passa és quecom que aquí la temperatura de partida ja és més alta, doncs si puja a tot arreu aquí el valor final segueix sent més alt", assegura Saladié.
Alguns vilatans comenten que nomén més xafogor quan amb estes altes temperatures baixen a poblacions del litoral com Cambrils o Hospitalet de l'Infant. "Aquí la calor és seca però allà fa una xafogor que no es pot aguantar", afirmen dos veïnes mentre es refresquen a la piscina. A la zona n’hi ha més de refugis climàtics: el centre de jubilats de Móra la Nova, el casal de Garcia, l’estació d’autobusos de Móra d’Ebre o diversos equipaments a Ascó, on no hi manca l’aire condicionat.