La Unitat Polivalent d'Amposta engega un servei per humanitzar l'atenció de les malalties mentals

Les patologies greus en salut mental augmenten al voltant d'un 3% a les Terres de l'Ebre

L'Habitació del confort de la Unitat Polivalent d'Amposta
L'Habitació del confort de la Unitat Polivalent d'Amposta | Mar Rovira
Aguaita.cat
03 de maig del 2023
Actualitzat a les 19:56h
LaUnitatPolivalentd'Amposta ha posat en marxa esta setmana 'l'Habitació del confort'. Es tracta d'un servei pioner a Catalunya per humanitzar l'atenció de les persones que patixen malalties mentals. La nova estança està equipada amb mobiliari, recursos audiovisuals i lumínics i equips de música, que creen un ambient de relaxació. L'espai permet als professionals abordar situacions d'agitació i conductes complexes dels usuaris del centre, que són pacients majors de divuit anys, amb tècniques alternatives a les coercitives. Segons dades de la FundacióPereMata, les patologies greus en salut mental s'han incrementat entre un 3% i un 4% en l'últim any a les Terres de l'Ebre. Este augment, indiquen, és generalitzat arreu de Catalunya.

"Contenció zero, humanització". Aquest és l'objectiu de la nova sala del servei d'hospitalització d'aguts de la Unitat Polivalent d'Amposta. El director mèdic de la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre, Toni Coello, ha explicat que des de fa uns anys treballen per reduir les mesures coercitives a l'hora d'abordar situacions de crisi dels usuaris d'aquest centre. De fet, ha assenyalat que ingressar en aquesta unitat suposa" un abans i un després" pels pacients pel fet que "trenquen vincles".
 
En la presentació feta aquest dimecres del nou recurs, els seus responsables han afirmat que es tracta d'un projecte "innovador". També que és la primera estança d'aquestes característiques a Catalunya. En concret, la sala disposa d'uns sofàs, equip de música i un projector que permeten crear un ambient de tranquil·litat multisensorial, que convida a la calma i a reduir l'estrès i l'agitació.

Segons ha detallat Coello, la sala està pensada perquè només hi entrin un usuari i un professional durant uns vint o trenta minuts per tal que durant aquest temps s'apliquin tècniques de desescalada i relaxació en funció de les necessitats de les persones ateses. Així mateix, el director mèdic ha destacat que cercaven un espai diferent per oferir una atenció "molt individualitzada". "També busquem com millorar el vincle terapèutic amb els pacients i volem que tinguin una experiència diferent del que és ingressar en una unitat d'aguts", ha detallat.

Per la seua banda, la directora dels Serveis Territorials de Salut a les Terres de l'Ebre, Íngrid Roca, ha assegurat que la iniciativa "aporta un gran valor", ja que, indica, l'atenció individualitzada disminueix significativament l'ansietat. "No totes les teràpies serveixen per a tothom i ni totes les teràpies en grup són resolutives", ha afegit. La posada en marxa d'aquest recurs permetrà estudiar els resultats i ampliar la recerca sobre aquest tipus d'intervencions. La Fundació "la Caixa" ha finançat l'obertura de l'espai amb 10.000 euros.

Lespatologiesgreusaugmentenalvoltantd'un3%
 
En paral·lel, el director mèdic de la Fundació Pere Mata Terres de l'Ebre ha afirmat que el benestar emocional ha empitjorat en els últims anys, tot i que les xifres de malalties mentals, diu, es mantenen estables. Amb tot, ha apuntat que les patologies greus han incrementat entre un 3% i un 4% el darrer any a les comarques ebrenques, un augment, sosté, "generalitzat" a Catalunya.