El delta de l'Ebre es comença a inundar amb la incertesa de poder resistir amb la meitat de l'aigua

Els regants posen en marxa diferents estratègies per salvar l'arròs, el marisc i protegir la biodiversitat

En Manel, un arrossaire de la Dreta de l'Ebre, observa com s'inicia la inundació de la seva finca en una campanya en què comptarà amb la meitat de l'aigua
En Manel, un arrossaire de la Dreta de l'Ebre, observa com s'inicia la inundació de la seva finca en una campanya en què comptarà amb la meitat de l'aigua | Anna Ferràs
Aguaita.cat
28 d'abril del 2023
Actualitzat a les 12:57h
Este divendres no es respira al delta de l'Ebre l'habitual eufòria d'obrir els canals i posar a rodar el cicle de l'arròs, amb "la solta" de l'aigua i la inundació de les parcel·les abans de sembrar. Els regants tenen enguany la meitat de la concessió, una situació història i mai vista fins i tot pels arrossaires més grans. Dia agredolç al delta de l'Ebre este divendres.

L'estratègia per salvar el cultiu de l'arròs amb una concessió d'aigua dels canals de rec retallada a la meitat és diferent a banda i banda de l'Ebre. Mentre que la Comunitat de Regants de l'Esquerra ha decidit reduir progressivament i de forma estable els cabals disponibles per als comuners (de 19 m3/s a 11m3/s en set dies). Només els quatre primers dies tindran el cabal habitual. per omplir els camps.
 
En canvi, els regants de la Dreta soltaran l'aigua de forma intermitent, cada deu dies es tancarà el canal i s'obrirà. Les captacions d'aigua a l'hemidelta dret estan elevades i condiciona que la infraestructura hagi de baixar pràcticament plena perquè arribe i entre aigua a les finques amb pressió.