1 de 10

Benifallet serà la seu de la primera trobada creativa de poesia a través de l'art

UN-I-VERS inclou propostes i espectacles de petit format i farà el primer cap de setmana de juliol

Vista general de Benifallet. | S.Berbís
per Redacció, Benifallet | 31 de març de 2023 a les 14:38 |
UN-I-VERS - L'Ebre riu de Poesia és el nou certamen ebrenc que acollirà Benifallet . Serà una trobada creativa d'arts relacionades amb la poesia, com la música, la cançó, la dansa, o la fotografia, entre d'altres. Entre el 30 de juny i el 2 de juliol, es podran veure propostes o espectacles de petit format, alguns en gira i altres de nova creació, en diferents espais i "racons insòlits" de la població. UN-I-VERS vol apropar la poesia a la natura i a la cultura rural, amb el facto clau de "la proximitat entre artista i públic" i potenciant la paraula i l'essència de la creació. També es faran taller de poètica, exposicions i promoció de llibres, discos i objectes poètics.

Entre les propostes confirmades destaca la del poeta Enric Casasses (Premi d'Honor de les Lletres Catalanes) acompanyat dels músics Don Simon i Telefunken, o el concert de Carles Dénia 'El paradís de les paraules', sobre els poetes àrabs d'al-Àndalus adaptats per Josep Piera.


El poetes tortosins Albert Roig (Premis Carles Riba i Jocs Florals) i Andreu Subirats presentaran les seves obres. Roig portarà a Benifallet el llibre en el qual treballa, 'Cecilia de Florejats', i Subirats 'Tercera Simfonia de Samfaina' acompanyat del guitarrista i trompetista Diego Burián.

A UN-I-VERS hi haurà un espai per a Federico Garcia Lorca a través de la companyia ampostina 'Lorquianas', dirigida per Fuensanta López, i també per a Zoraida Burgos amb el treball 'Les 5 tanques del jardÍ clos', d'Ana Oliveras. També a l'exposició 'Mirades femenines', 14 dones fotografien la poesia de l'escriptora Zoraida Burgos.


Com a produccions pròpies es podrà veure 'Lo que tengo', de Josep Lluis Villa, o 'Paraules urgents', amb Arturo Gaya i Sergi Trenzano. Poetes i autors de Benifallet, com Teresa Tort, Montse Pallarès, Gemma Ibáñez, llegiran els seus poemes i altres textos d'Albert Doliu.

Per accedir a les activitats es podrà fer un donatiu o compartir la lectura de poemes en un rapsòdrom que estarà ubicat en el punt de trobada. El nom del festival és un "homenatge" al desaparegut poeta rapitenc Jon Gras, que va escriure un poema molt curt que deia "Tots som Un-i-vers", i "per la memòria dels molts creadors ebrencs que han treballat amb geni i a la vegada humilitat".

 

Participació