El PSC demana ajuts per a les comunitats de regants del Delta

Els socialistes han presentat una proposta de resolució al Parlament, que ha estat aprovada per unanimitat, que demana compensar econòmicament les comunitats pels sobrecostos generats pel preu de l'energia

Pla general de les comportes abatibles de la xarxa de la Comunitat de Regants de l'Esquerra.
Pla general de les comportes abatibles de la xarxa de la Comunitat de Regants de l'Esquerra. | ACN
Redacció
30 de març del 2023
Actualitzat a les 20:47h
El PSC ha presentat una proposta de resolució al Parlament, que ha estat aprovada per unanimitat, que demana compensar econòmicament les comunitats de regants del Delta de l'Ebre pels sobrecostos generats pel preu de l'energia necessària per a la circulació d'aigua pel conjunt de la plana deltaica fora del període agrícola, donat el paper multifuncional (agrari, ambiental, turístic, pesquer, marisquer i cinegètic) d’estes, "ja que esta aigua no solament és necessària per produir arròs a la plana deltaica, sinó que un cop usada, és transportada per una xarxa de desguassos, simètrica a la de reg, i fa cap al mar, aportant gran quantitat de nutrients, mitjançant un conjunt d'estacions de bombeig que també gestionen les comunitats de regants", apunta el PSC en una nota de premsa.

“Si no existís esta inundació del Delta, si no existís l’aigua que va amb els nutrients a les badies no hi hauria la vida de la manera que la coneixem. És un bé que hem de preservar tots els catalans. És un benefici que és de tots, per tant no és just que solament ho paguen la gent de les comunitats de regants, per això se les ha d’ajudar econòmicament perquè contribueixen a mantenir la flora i fauna”, ha afirmat el diputat socialista al Parlament Joaquim Paladella.

Els costos derivats de la pujada de l’energia fa insostenible, per a les comunitats de regants mantenir durant l'hivern els bombejos d'aigua necessaris per mantenir l'ecosistema. El PSC recorda que la comunitat de regants de l'Esquerra va aprovar avançar el tancament més de dos mesos abans del que és habitual. L’objectiu és reduir la quantiosa despesa energètica que  s’ha disparat per l'increment dels costos de la llum i els combustibles. El pressupost era inicialment de 900.000 euros, i la factura ha acabat sent d’1,3 milions. Una xifra "insostenible," segons afirma el president de l’entitat. Pel que fa al canal de la dreta de l'Ebre, segons ha manifestat el seu president, l’entitat podria plantejar mesures similars a les dels regants del marge esquerre si es mantenen els sobrecostos econòmics.

“En la mateixa proposta hem reclamat adequar i utilitzar les partides pressupostàries previstes per este any 2023 per tal de permetre fer efectiva la compensació econòmica que es derive de l'acord entre el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i les comunitats de regants, perquè els costos derivats de la pujada de la llum no face insostenible,per a les comunitats de regants mantenir durant l'hivern els bombejos d'aigua necessaris per mantenir l'ecosistema, i què continuï la vida al Delta tal com la coneixem”, ha conclòs Joaquim Paladella.