Un any del Sindicat, un motor de dinamització econòmica i tecnològica d'Amposta per a tot el territori

Ara fa un any es va inaugurar l'edifici remodelat que acull els serveis de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Ajuntament i el Fab Lab de les Terres de l’Ebre

Entrada a l'edifici de Lo Sindicat, a l'avinguda de la Ràpita.
Entrada a l'edifici de Lo Sindicat, a l'avinguda de la Ràpita. | la Ràpita, Lo Sindicat
Redacció
24 de març del 2023
Actualitzat a les 16:24h
Ara fa un any l'Ajuntament d'Amposta va inaugurar Lo Sindicat, un edifici historic ubicat a l’avinguda de la Ràpita cridat a ser un motor per al territori en dos àmbits: la innovació tecnològica i les polítiques d’ocupació. Un any després, el que era un anhel, s’ha convertit en una realitat i s’ha aconseguit que sobre la recuperació d’un bé patrimonial arquitectònic s’hagen posat les bases d’un present dinàmic pel que fa a l’impuls al teixit empresarial i d’un futur alentador pel que fa a la formació del jovent en tecnologia digital. Això ha estat possible gràcies al desplegament de dos pilars : els serveis de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Ajuntament i el FabLab de les Terres de l’Ebre. 

L’Ajuntament d’Amposta va comprar l'edifici del Sindicat, construït l’any 1920 i un element molt destacat del patrimoni històric, artístic i arquitectònic de Catalunya, amb una subvenció de la Diputació de Tarragona. Tres anys després es van iniciar les obres de rehabilitació i reconstrucció per ubicar-hi l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Ajuntament. La compra, recuperació i rehabilitació d’este edifici va suposar una inversió d’1.777.000 euros, dels quals 700.000 euros han estat subvencionats per la Unió Europea i la Diputació de Tarragona.
 

Foto: Cedida


Aconseguit el continent, les esforços s’han posta en el contingut. Aquí s’hi troba l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Ajuntament, que té com a missió el desenvolupament dels serveis, programes i projectes per a la millora de la qualitat de l’ocupació, la competitivitat de les empreses i el foment del territori, basat en la formació i qualificació de les persones, l’economia productiva, l’economia social, la innovació i el desenvolupament sostenible.

Des de l’Àrea es treballa conjuntament i de forma transversal, amb la resta dels departaments i àrees de l’Ajuntament així com amb el conjunt d’actors, organismes públics i/o privats, empreses, comunitat educativa, per a l’execució de projectes d’interès comú que es desenvolupen per aconseguir els objectius i missió determinats.
 

Foto: Cedida


En este any d’activitat, les xifres aconseguides evidencien la bona feina feta: les polítiques d’ocupació implementades des de l’àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Ajuntament d’Amposta han permis atendre en este primer any prop de 1.300 persones i 222 empreses; s’hi han ofert 313 llocs de treball; s’ha pogut ocupar 169 persones de forma més o menys estable, s’han gestionat prop de 900.000 euros d’ajudes a la contractació per a les empreses; i s’han  ofert 2.429 hores de formació que han séduit 408 persones en 61 cursos i accions de capacitació professional. Els 879.000 d’ajuts a la contractació gestionats per a les empreses representen un 10% més que al 2021. O les 222 empreses ateses són un 6,31% més que al

 “Son polítiques que tenen un gran impacte per a la nostra ciutat però també en el conjunt de les Terres de l’Ebre", assenyalava l’alcalde, Adam Tomàs. De les 222 empreses ateses, un 60% són d’Amposta, mentre el 40% son de la resta del Montsià i també del Baix Ebre. També pel que fa la procedència de les persones ateses, un 45% són d’Amposta, peró també n’hi ha de Tortosa, Deltebre o la Ràpita, entre d’altres.

De la mà del SOC de la Generalitat de Catalunya, en paral·lel a l’activitat del Servei ha crescut també l’equip que hi ha al carrera, que ha passat de 3 tècniques el 2015 a dotar-se d’un personal tècnic i administratiu de 17 persones i un pressupost de més d’1,7 milions d’euros. 
 

Foto: Cedida



Tota esta feina també hi té molt a dir en el fet que en dos anis s’haja aconseguit la implantació de Nath, a les antigues naus d’Antaix, i la venda de terrenys a la canadenca Premiere Tech, que suposarà la creació d’una norantena de llocs de treball.

Un altre dels espais de Lo Sindicat és el FabLab, un laboratori de fabricació digital nascut amb la finalitat d’apropar la tecnologia digital a la ciutadania en general, per tal que qualsevol persona puga crear, fabricar i transformar les seues idees en alguna cosa material.

El fablab TE forma part de la fabfoundation, xarxa mundial de Fab Labs impulsada pel Centre de Bits i Àtoms del MIT i que actualment hi compta amb més de 2.000 Fab Labs arreu del mon.

Enguany, l’Ajuntament d’Amposta, els Serveis Territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre i el Servei Educatiu del Montsià han renovat, per segon any consecutiu, l’acord segons el qual, el FabLab Terres de l’Ebre oferirà activitats curriculars a l’alumnat de 6è de primària de totes les escoles d’Amposta. Els tallers, que consten de dos parts (Design Thinking i Introducció al disseny 3D), s’iniciaran el 20 d’abril i es preveu que hi passen un total de 250 alumnes.

L’objectiu, tal i com explica l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, "és apropar la tecnologia a tothom, facilitar l’accés i el coneixement i fomentar l’educació STEAM, especialment entre les noies". Segons l’enquesta feta, els centres educatius que hi van passar l'any passat valoren en molt bona nota les activitats proposades, amb una mitjana de 3,87 sobre 4.
 

Foto: Cedida



Tanmateix, també s'estan oferint visites a l’alumnat de 4t d’ESO per donar a conèixer les instal·lacions i les possibles aplicacions educatives en els treballs de recerca. Està previst que hi passen més de 300 alumnes de 4t d’ESO i  també està previst desenvolupar una sèrie d’activitats emmarcades dins del Treball de síntesi de l’alumnat del Ramon Berenguer. A més a més, des del setembre, el FabLab és una de les seus de l’alumnat del 1r curs del CFGS d’Animació 3D, Entorns interactius i videojocs de l’institut Montsià, amb una vintena d’alumnes matriculats.

La regidora d'Educació, Núria Marco, ha explicat que a partir de l'oferta actual, el Fablab està elaborant un catàleg de serveis educatius per a tots els centres de primària, secundària i postobligatoris d’Amposta i del territori.

Formació per a docents

D’altra banda, el FabLab contribueix també a la formació de docents i personal del departament d’Educació. Entre el curs passat i aquest, el FabLab ha estat la seu de la formació per als mentors digitals de les Terres de l’Ebre i del programa FAIG per a docents de tot Catalunya, un programa d’innovació del Departament d’Educació en què hi participen 35 escoles de tot Catalunya, 4 d’elles de les Terres de l’Ebre i una d’elles, el Consol Ferré d’Amposta. Aquest curs ha rebut la visita del CRP del Tarragonès.