Neix Astacler, un oli de la Cooperativa Terram de la Sénia amb finalitat social

L'oli ha estat elaborat per aturats de llarga durada, discapacitats intel·lectuals i afectats per malalties mentals amb la finalitat de revertir les desigualtats socials a les Terres de l'Ebre i del Sénia

Els membres de la Cooperativa Terram presentant l'oli d'oliva verge extra Astacler
Els membres de la Cooperativa Terram presentant l'oli d'oliva verge extra Astacler | Cedida
Aguaita.cat
17 de març del 2023
Actualitzat a les 11:44h
La Cooperativa Terram, creada per cinc joves de La Sénia ha tret al mercat l'oli d'Oliva Verge "Astacler", elaborat per persones aturades de llarga durada, discapacitats intel·lectuals o afectats per malalties mentals.
 
"El sector de l’olivera en molts casos és el gran oblidat, hem de començar a posar en valor aquesta meravella de producte que tenim i que ens genera una identitat molt forta. Durant el projecte aprofitem cada una de les activitats agrícoles vinculades al conreu de l’olivera com una oportunitat terapèutica, que genere una millora del benestar de les persones que participen al projecte de Terram i ens permet marcar-nos una fita, aconseguir elaborar el nostre primer Oli d’Oliva Verge Extra".
 
L’objectiu de crear un producte propi és el de promocionar l’ocupació laboral de les persones que hi col·laboren, les quals moltes d’elles per la situació que es troben costa molt trobar oportunitats de feina. Per tot això, cada euro d’estes ampolles d’oli va destinat a la contractació de persones en discapacitat intel·lectual, persones que tenen algun trastorn mental, joves i aturats de llarga durada. 
 
"Este oli per una banda ens ha de permetre ser el motor del projecte i per l’altra és la mostra final de tota la feina que han fet les persones vinculades a Terram", afirmen tots cinc.
 
La Cooperativa Terram és un projecte impulsat per cinc  joves de la Sénia compromeses amb el territori i la seua gent.
 
El projecte busca donar resposta a dos realitats que està patint les Terres de l’Ebre i del Sénia. La primera és la falta de relleu generacional als camps i l’altra la manca d’oportunitats laborals i socials per aquells col·lectius més vulnerables (joves, persones amb alguna discapacitat, amb malaltia mental, drogodependents, aturats de llarga durada, majors de 45 anys, etc). Este projecte es crea des d’una mirada territorial i és per este motiu que busca revertir desigualtats a la zona de les Terres del Sénia i les Terres de l’Ebre.
 
Terram busca impulsar l’ocupació social i laboral a través de l’agricultura i l’elaboració de productes a partir d’aquesta que permeti combatre el despoblament de la zona.
 
"Les oportunitats d’ocupació i aprenentatge de l’agricultura s’aconseguiran mitjançant el conreu d’oliveres, cuidant tot aquest patrimoni natural que ens hem trobat generació rere generació de camps d’oliveres, i també cercant nous fils d’ocupació a partir de les plantes aromàtiques i medicinals de la zona. Unes plantes molt arrelades al nostre terreno i que creixen pel seu natural". 
 
La inserció social és la base de la cooperativa, amb la clara voluntat d’apropar-se a este tipus de col·lectius, sovint assenyalats i jutjats, per desmuntar estereotips.
 
La Cooperativa Terram es crea per revitalitzar el territori i aprofitar el que ofereix. És per aquest motiu que volen donar importància a les plantes aromàtiques i a l’oli d’oliva de les nostres terres.
 

Presentació de l'oli social Astacler a la Sénia Foto: Cedida

En referència al nom de l'oli Astacler, elaborat per persones amb risc d'exclusió social, persones aturades de llarga durada i malalties mentals els cinc components de Terram expliquen que 
"L’etiqueta de les nostres ampolles també és diferent, hem tingut la sort de comptar amb dos amics nostres que han treballat per elaborar una etiqueta que sigui representativa i ens transporte a l’elaboració d’este producte. En l'etiqueta podem veure l’element de les Ungletes, una eina que utilitzava la gent d’abans per recollir d’una a una les olives de l’arbre, però ara este element ens pot recordar a les grans referents musicals dels joves com pot ser la Rosalia". "Per altra banda, tenim la paraula Astacler, una paraula de la Sénia, el nostre poble, la qual utilitzem com adjectiu d’alguna cosa què tendeix a fer escàndol, gresca o demostracions exagerades, l’hem agafat perquè ens representa com a projecte, ja que a partir d’aquest volem donar veu a aquelles persones tants cops invisibilitzades i també té a veure amb l’oli que hi ha dintre l’ampolla. Un oli molt afruitat i aromàtic que ens va molt bé per potenciar el sabor a ensalades, verdures, carns o peix".