La policia espanyola desmantella una «Mina de Criptomonedes» en ple funcionament a Gandesa

S'han intervingut 43 equips “bitcoin miner” que superarien els 50.000 euros

El bitcoin, una de les criptomenedes més populars
El bitcoin, una de les criptomenedes més populars | Arxiu
Aguaita
03 de març del 2023
Actualitzat a les 10:25h
Agents de la Policia Nacional Espanyola  han desarticulat a Gandesa, la primera mina de criptomonedes a la demarcació. La instal·lació utilitzava de manera fraudulenta el corrent elèctric públic i disposava de potents elements de refrigeració i ventilació per al seu funcionament. Fruit de l'operació s'han intervingut 43 equips el valor dels quals superaria els 50.000 euros, a més de multitud d'aparells electrònics.
 
Les investigacions policials van començar este mes de febrer, arran de la comunicació per part de la companyia elèctrica de la detecció d'una important quantitat d'electricitat en una nau del polígon de la localitat, sospitant que poguera tractar-se d'una plantació de marihuana.
 
Després de diverses gestions els agents es van adonar que els indicis existents no es corresponien amb un cultiu de marihuana, sinó que la nau investigada podria estar albergant-se una mina de criptomonedes.
 
Durant el registre, els agents van descobrir unes modernes instal·lacions destinades al minat de criptomonedes. Les mateixes estaven repletes de prestatgeries metàl·liques plenes de dispositius elèctrics, generant els mateixos molt soroll i calor. En este lloc van intervindre 43 equips “bitcoin miner”, dedicats en exclusiva al minat de Bitcoin, aparells que treballaven les 24 hores del dia.
 
Per al manteniment dels equips intervinguts, donada les elevades temperatures que es generaven, utilitzaven sistemes de refrigeració i potents ventiladors industrials destinats a desplaçar l'aire calent cap a l'exterior. A més es va poder certificar amb la companyia elèctrica l'enganxament il·legal a la xarxa elèctrica per a alimentar els equips, ja que a causa del preu de l'energia al nostre país, faria inviable o poc rendible este tipus d'instal·lacions.
 
El mateix propietari de la nau va resultar ser el responsable de la “mina” de bitcoins al qual se li imputa un presumpte delicte de Defraudació de fluid elèctric, si bé, la investigació continua oberta a falta, entre altres, de l'anàlisi dels discs durs i CPU que gestionaven el funcionament.
 
La investigació està sent duta a terme per la Comissaria Local de Tortosa de Policia Nacional.