L'exbisbe de Tortosa Xavier Salinas presenta la seua renúncia com a bisbe auxiliar de València

El papa Francesc accepta la renúncia en complir 75 anys d'edat, set anys després de l'escàndol que va protagonitzar per suposades relacions amb la secretària

Renúncia de Xavier Salines acompanyat de l'actual arquebisbe de València Enric Benavent
Renúncia de Xavier Salines acompanyat de l'actual arquebisbe de València Enric Benavent | J. Gutiérrez
Aguaita
15 de febrer del 2023
Actualitzat a les 12:59h
El papa Francesc ha acceptat la renúncia de l'exbisbe de Tortosa, Javier Salines, com a bisbe auxiliar de l'arxidiòcesi de València – ministeri que exercia des de 2016- i que ha presentat en complir els 75 anys d'edat, segons ha informat la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) .
Salinas ha exercit en els últims set anys com a bisbe auxiliar de València, lloc per al qual va ser nomenat l'any 2016, arran de l'escàndol que el fa afectar quan era bisbe de Mallorca. Aleshores, el marit de la col·laboradora de Salinas al Bisbat va denunciar davant les autoritats eclesiàstiques una relació íntima entre tots dos. Salinas va ser cridat pel Vaticà però no va convèncer amb les seues explicacions. Poc després va ser cessat del seu lloc de Bisbe de Mallorca.
 

Imatges publicades pel Diario de Mallorca de les trobades de Salinas i la secretària. Foto: Diario de Mallorca

 

Xavier Salinas, va ser bisbe de Tortosa de l'any 1997 fins 2012 quan va marxar a Mallorca /Foto: Arxiu

 

L'anunci de l'acceptació de la renúncia per part del Papa s'ha fet públic este dilluns, després del res del Ángelus que ha presidit l'Arquebisbe de València, Enrique Benavent, al Palau Arquebisbal, amb la presència del Consell Episcopal, vicaris, sacerdots i personal de la Cúria de l'Arquebisbat, que l'han aplaudit.
 
Salinas ha llegit la carta de l'acceptació, comunicada a través del Nunci  a Espanya, Bernardito Auza, en la qual el Papa també li agraïx el seu ministeri episcopal com a Bisbe auxiliar de València i, prèviament, en les diòcesis d'Eivissa, Tortosa i Mallorca. Igualment, li manifesta la seua proximitat i una cordial salutació.
 
Xavier Salines va nàixer a València el 23 de gener de 1948. Va cursar estudis eclesiàstics en el Seminari de València, rebent l'ordenació sacerdotal el 23 de juny de 1974. És Doctor en Catequesi per la Pontifícia Universitat Salesiana de Roma (1979-1982).
 
En 1992 va ser nomenat bisbe d'Eivissa, seu de la qual va estar al capdavant fins a 1997, quan va ser promogut a la diòcesi de Tortosa. El 16 de novembre de 2012 va ser nomenat bisbe de Mallorca. El 8 de setembre de 2016 es feia públic el seu nomenament com a bisbe auxiliar de València.
 
En la Conferència Episcopal Espanyola és membre de les Comissions Episcopals per a l'Evangelització, Catequesi i Catecumenat i per a la Doctrina de la Fe. Dins d'esta Comissió, és membre també de la Subcomissió Episcopal per a les relacions interconfessionals i el diàleg interreligiós.